Ziua de 7 ianuarie în istorie

În 1916 s-a născut Elena Ceaușescu, activistă comunistă română, soția lui Nicolae Ceaușescu.

În 1931 a avut loc, la sala Femina, premiera filmului “Ecaterina Teodoroiu”, film sonor despre eroina de la Jiu.

În 1990 prin decretul-lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990, în România a fost abolită pedeapsa capitală, abolire reconfirmată de Constituția României din 1991.

Pedeapsa cu moartea

Pedeapsa cu moartea sau pedeapsa capitală este uciderea prevăzută prin lege a unui om ca pedeapsă pentru o crimă, pentru care a fost găsit vinovat. Aceasta era aplicată încă din Evul Mediu.

Codul Penal adoptat în anul 1864 si  Constituția din 1866 nu prevedeau pedeapsa cu moartea pentru crime pe timp de pace.  Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, doar alte șase țări europene au abolit pedeapsa cu moartea: Belgia, Finlanda, Italia, Luxemburg, Olanda și Portugalia.

In Constituția regelui Carol al II-lea din 20 februarie 1938 erau prevăzute următoarele: “Art. 15. Pedeapsa cu moartea se aplică în timp de război potrivit codului de justiție militară. Consiliul de Miniștri va putea decide aplicarea dispozițiunilor din alineatul precedent și în timp de pace, pentru atentate contra Suveranului, Membrilor Familiei Regale, Șefilor Statelor străine și demnitarilor Statului din mobile și în legătură cu exercițiul funcțiunilor ce le sunt încredințate, precum și în cazurile de tâlhărie cu omor și asasinat politic”.

În perioada 1944-1989 au fost executate 372 de persoane. Pedeapsa cu moartea a fost abolită prin Decretul-Lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990 și a fost înlocuită cu pedeapsa închisorii pe viață.

Ultimele persoane condamnate la moarte și executate au fost soții Ceaușescu  la 25 decembrie 1989.

Vizualizări: 833

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: