Ziua de 11 Decembrie în istorie

În 1916 în urma înfrângerilor militare suferite de Romania in toamna anului 1916, se formeaza la Iași guvernul de concentrare nationala Ionel I.C.Brătianu – Take Ionescu.

În 1936 Edward al VIII–lea, regele Marii Britanii din 20 iauarie 1936, isi anunță printr–un comunicat radiofonic abdicarea în favoarea fratelui său și opțiunea sa pentru o viață normala alături de femeia pe care o iubește, americana Wallis Simpson.


În 1958 filozoful Constantin Noica a fost arestat de autorităţile comuniste, sub acuzația de “uneltire contra orânduirii sociale”, pentru organizarea întrunirilor de discuţii filosofice de la Câmpulung, precum şi pentru tipărirea și difuzarea în afara graniţelor a volumului „Povestiri despre om”. La 1 martie 1960, a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică.

Constantin Noica

Constantin Noica s-a născut la 12 iulie 1909, la Vitănești, în județul Teleorman, într-o familie de aromâni, Grigore şi Clemenţa Noica. A fost filosof, poet, eseist, publicist și scriitor, prieten şi coleg de generaţie cu Eugène Ionesco, Mircea Eliade şi Emil Cioran.

Se remarcă drept un elev remaracabil, fiind interest de scrierile privind „lumea spiritului”. În perioada liceului, debutează, în anul 1927, în revista instituţiei de învăţământ, „Vlăstarul”, cu eseuri care aveau să fie reunite în volumul său de debut, „Mathesis sau bucuriile simple”, apărut în anul 1934. După terminarea liceului, Constantin Noica s-a înscris la Facultatea de Filosofie şi Litere din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1931 cu teza de licenţă “Problema lucrului în sine la Kant”.

Intre 1931 şi 1932, s-a înrolat şi a satisfăcut stagiul militar la Batalionul de Vânători de Munte din Sinaia.

În 1934 s-a căsătorit cu Wendy Muston, s-a mutat la Sinaia unde a început să traducă romanele poliţiste ale lui Edgar Wallace pentru editura Hertz. În primăvara anului 1938 a plecat la Paris cu o bursă pe un an din partea statului francez.

În  1958 Constantin Noica este arestat, anchetat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964.  Se stinge din viaţă la 4 decembrie 1987, la vârsta de 78 de ani. Constantin Noica a fost înmormântat două zile mai târziu la Schitul Păltiniş, după dorinţa sa.

Vizualizări: 562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: