Ziua de 24 Ianuarie în istorie. Mica Unire
În 1849 s-a născut Badea Cârţan, ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania.
În 1859 Adunarea Electivă a Țării Românești s-a pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a însemnat unirea in fapt a Principatelor Moldovei şi Munteniei si punerea temeliei României moderne.
În 1965 a murit Sir Winston Churchill, fost prim-ministru al Marii Britanii, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1953.
Mica Unire
Unirea Principatelor a fost un proces care a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, urmate de acorduri vamale între 1833 și 1835, si continuat in 1848. Prpcesul a fost desavarsit prin alegerea în unanimitate a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Dubla alegere împlinita la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.
Cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică in 1962. Primul Guvern al Romaniei format in acelasi an a fost condus de condus de Barbu Catargiu.
Sub Alexandru Ioan Cuza a început construcția noii țări, acesta a legiferat o serie de reforme importanete: Legea Instrucţiunii publice consta în obligativitatea şi gratuitatea instrucţiei publice primare; Secularizarea averilor mânăstirești prin care o mare parte din proprietatile Bisericii au fost trecut în proprietatea statului; Legea agrară prin care s-a împroprietărit cu pământ peste 400.000 de familii de ţărani, iar aproximativ 60.000 de alţi ţărani au primit teren pentru casă şi grădină; Legea Electorală și Constituția.
După înlăturarea lui Cuza de la putere în 1866, Unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România.