Porumbul, cel mai afectat de secetă. „N-am făcut nici de-o mămăligă!”
Hectare întregi de porumb au fost compromise din cauza temperaturilor record din vară. Sudul județului Gorj a fost cel mai afectat de secetă. În Turceni, de exemplu, recolta a fost aproape nesemnificativă. “N-am făcut nici de-o mămăligă”, a spus un fermier. Vestea bună este că Direcția pentru Agricultură anunță despăgubiri de o mie de lei pentru fiecare hectar afectat de secetă.
Lanurile de porumb au fost lovite mai întâi de grindină, apoi de soarele arzător. Vara a adus temperaturi record și asta s-a văzut și în culturile oamenilor. Mulți nu au mai avut ce culege în toamnă.
„Au fost 40 de grade și s-a uscat tot. Abia am cules o căruță de drugi. În rest, cocenii au mucegăit, nu mai avem ce face cu ei”, a spus un gorjean. „Tot porumbul s-a făcut sul. N-am adunat mai nimic anul ăsta. Ca vara asta n-am văzut așa secetă, așa arșiță. Nu am mai făcut nici de-o mămăligă. Culturi asigurate nu avem, dar sperăm la ajutorul ăsta promis de la Guvern”, a spus un alt fermier din Turceni.
900 de fermieri din județul Gorj vor primi sprijin de la stat. “Suma pentru fiecare hectar va fi de 1000 de lei. În Gorj, avem procese verbale făcute la 900 de fermieri care vor primi despăgubiri. Sunt transmise suprafețele. O să mergem la primării, să primim acolo cereri pentru ca fermierii să nu mai piardă timp să se deplaseze din tot județul la Târgu Jiu”, a spus Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj.
La nivel național, discutăm de peste 200 de mii de fermieri care vor fi sprijiniți după ce culturile lor au fost compromise aproape în totalitate. Efortul financiar este de două miliarde de lei.