Rețetă tradițională de gogoșari marinați
Gogoşarii marinaţi sunt perfecţi lângă orice tocăniță sau friptură. Sunt foarte simplu de preparat şi se găsesc din belşug în piețe în această perioadă a anului.
În funcţie de ce cantitate de gogoşari vreţi să preparaţi,înmulţiţi cantitatea de condimente şi ingrediente pentru o porţie.
Ingrediente necesare:
5 kg gogoșari
500 g zahăr
250 g sare
1 L oțet
2 L apă
Piper boabe
Boabe de muștar
Foi de dafin
Hrean
Mod de preparare: Alegem gogoșari sănătoși mari și cărnoși şi îi spălăm foarte bine, îi scurgem de apă și îi tăiem apoi în sferturi. Punem la fiert apa într-o oală, împreună cu sarea, zahărul, oțetul, foile de dafin, boabele de piper și cele de muștar.
Când apa clocotește, punem și gogoșarii și îi lăsăm în apă timp de 3 sau 4 minute până se înmoaie un pic. Îi scoatem apoi cu o sită, îi scurgem și îi așezăm fierbinți în borcane. Adăugăm în fiecare borcan și câte un fir de hrean. Dăm în clocot zeama, apoi o turnăm fierbinte peste gogoșarii din borcane. Închidem ermetic fiecare borcan și le punem în pături.
Le lăsăm să se răcească lent și de tot, apoi le depozităm în cămară.