Parapete pe cabluri elastice, pe drumul spre Rânca: În beton te faci praf!

Drumarii au montat, în ultimele săptămâni, mai multe balustrade elastice pe marginea drumului ce duce spre stațiunea Rânca. E doar primul lot de parapete dintr-un proiect mai amplu, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență prin care Compania de Drumuri își propune să reducă numărul de accidente grave de circulație. 

Drumarii vor monta parapete pe cabluri elastice și pe tronsonul dintre Rânca și Obârșia Lotrului, cel mai spectaculos tronson din Transalpina.

„S-a livrat primul lot și s-a montat pe o lungime de 2,5 kilometri până în zona Rânca și urmează să se monteze și între Rânca și Obârșia Lotrului pe o lungime tot de 2,5 kilometri. Se montează destul de ușor. Elasticitatea este dată de anumite arcuri de care sunt prinse cablurile. Poate să țină un camion încărcat fără niciun fel de probleme, tocmai ăsta e avantajul că preia șocul și ține pe partea carosabilă, nerupându-se ca o lisă normală”, a spus Cristi Tudor, reprezentant al DRDP Craiova. 

Șoferii spun că, în comparație cu parapetele din beton sau din metal, acestea oferă un grad mai ridicat de protecție. „Dacă dai în beton, e terminată mașina. Și poate și șoferul. Așa, cablurile te țin până te oprești și scapi”, a spus un șofer.

„Pare așa o jucărie, că nu ține un camion, dar ține, ține camionul. Principalul avantaj este că oferă o siguranță similară, ba chiar, în anumite condiții, superioară lisei metalice, pe o lățime semnificativ mai mică, chiar și față de parapetul de beton îngust“, a spus Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructură.

Vizualizări: 1,418

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: