De ce se veștejesc strugurii la vița de vie!

Fenomenul de veștejire a strugurilor de viță de vie înainte de recoltare este frecvent întâlnit. Pe lângă cauzele de ordin patologic, cel mai frecvent, ofilirea strugurilor este rezultatul procesului fiziologic de reglare a cantității recoltei pe care butucul de viță de vie o poate matura.

Fenomenul poate fi observat în plantațiile de viță de vie ce nu sunt irigate sau cele irigate, dar în care nu a fost făcută normarea corectă a încărcăturii cu rod.

Mai simplu, butucul nu poate duce la coacere cantitatea de struguri lăsată de viticultor, astfel reduce o parte din aceștia pentru a asigura dezvoltarea normală a strugurilor rămași.

În acest caz, mai întâi, de obicei este observată uscarea și căderea frunzelor apoi, butucul continuă să-și ajusteze procesele prin veștejirea strugurilor.

Nu se recomandă ca acești struguri să fie înlăturați pentru că, în urma înlăturării, butucul sacrifică alți struguri pentru a-și asigura necesarul de apă și nutrienți.

Lăsați strugurii veștejiți pe butuc și veți observa că fenomenul  nu se extinde. Un rol important în evitarea fenomenului de veștejire a strugurilor pe butucii de viță de vie o are normarea corectă a încărcăturii prin tăieri corecte și irigarea corectă.

Vizualizări: 11,167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: