Dieta vegană, pe termen scurt, întinerește organismul!

Un studiu recent, publicat în jurnalul BMC Medicine, a relevat că respectarea unei diete vegane timp de opt săptămâni poate reduce indicatorii vârstei biologice. Cercetarea s-a bazat pe nivelurile de metilare a ADN-ului, o modificare epigenetică ce influențează expresia genelor.

Studiul a inclus 21 de perechi de gemeni identici adulți. Jumătate dintre participanți au urmat o dietă omnivoră, ce include carne, ouă și produse lactate, în timp ce cealaltă jumătate a urmat o dietă vegană. Participanții, dintre care 77% erau femei, aveau o vârstă medie de 40 de ani și un indice de masă corporală de 26 kg/m². Primele patru săptămâni, participanții au primit mâncare preparată special pentru ei, iar următoarele patru săptămâni și-au gătit singuri, după ce au urmat un curs de nutriție.

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la participanți la începutul studiului, la a patra și a opta săptămână, pentru a evalua nivelurile de metilare a ADN-ului și vârsta biologică. Rezultatele au arătat o reducere a „ceasurilor epigenetice” de îmbătrânire la cei care au urmat dieta vegană, dar nu și la cei care au consumat alimente omnivore. De asemenea, s-a observat o reducere a vârstei biologice a inimii, sistemului hormonal, ficatului, sistemelor inflamatorii și metabolice la participanții din grupul vegan.

Autorii studiului au menționat că veganii au pierdut în medie cu două kilograme mai mult decât participanții omnivori, ceea ce ar fi putut influența rezultatele. Ei au subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege legătura dintre compoziția dietei, greutatea corporală și îmbătrânire, precum și pentru a studia efectele pe termen lung ale dietelor vegane.

Vizualizări: 1,398

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: