La ce vârstă începe să scadă masa osoasă!

Sănătatea sistemului osteoarticular este foarte importantă pentru organism. Din păcate, în mod natural, după o anumită vârstă, masa osoasă începe să scadă. 

Pierderea masei osoase este un lucru firesc în cazul tuturor persoanelor. Deși cu toții trecem prin asta, este foarte important de știut care este vârsta de la care debutează acest fenomen. De asemenea, este esențial și nivelul de masă osoasă de la care se pleacă.

Medicii spun că există două praguri majore de la care oamenii încep să piardă masa osoasă. În cazul femeilor, la vârsta premenopauzei, la 50 de ani, începe pierderea mai mare a masei osoase. Apoi, atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților, masa osoasă se pierde constant.

Masa osoasă va fi prezentă și la 80 de ani, însă, după spusele medicilor, aceasta va fi la nivelul celei din adolescență. Desigur, pierderea masei osoase depinde foarte mult și de moștenirea genetică a fiecărei persoane.

Aproximativ 65% din masa osoasă este determinată genetic. Însă, pentru a ne asigura că nu avem adevărate probleme de sănătate, precum osteoporoza, după pragul de vârstă menționat, prevenția rămâne cel mai bun tratament.

Medicii susțin că prevenția ar trebui să înceapă încă din copilărie iar primul lucru care ar trebui evitat este sedentarismul. 

Nu doar evitarea sedentarismului face diferența, ci și administrarea de calciu și vitamina D la timp. Potrivit medicilor, calciul și vitamina D contribuie la sănătatea oaselor. Pentru ca acestea să aibă efect, este cel mai bine să fie administrate în copilărie și în adolescență, atunci când se formează cea mai mare parte din masa osoasă.

Calciul și vitamina D necesare dezvoltării masei osoase nu trebuie neapărat administrate sub formă de pastile sau suplimente. Acestea pot fi asimilate dintr-o mulțime de alimente, precum lapte, brânză, iaurt sau suc de portocale.

Vizualizări: 1,983

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: