Olaru: Destul ați ridicat mâna degeaba în Consiliul Județean

Ședință cu scântei astăzi la Consiliul Județean Gorj. Motivul îl reprezintă desființarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj nu va mai avea personalitate juridică. Mai exact, instituția de cultură va deveni un compartiment sau o secție a Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu.

Decizia comasării celor două instituții a fost votată mai devreme, în ședința de Consiliu Județean. 

Mai mulți consilieri au votat împotrivă, existând și o abținere, însă nu s-a format o majoritate.

Cel mai vocal a fost, însă, liberalul Mihai Olaru. Acesta a ridicat problema lipsei de transparență în ceea ce privește unele proiecte: ”Voiam să vă întreb dacă ați apucat să citiți mențiunile colegilor, de pe grup, legate de acest proiect, și anume: consultarea publică cu 60 de zile înainte. Ceea ce vreau eu să subliniez este că a venit tot în această dimineață și cred că comasarea unor instituții trebuie să facă subiectul unor dezbateri și noi, consilierii județeni, trebuie să știm, să analizăm. Vreau să vă supun atenției dumneavoastră următorul aspect: la una din ședințele dumneavoastră am fost nevoiți, în același mod în care nu s-a asigurat transparența proiectelor, să votăm o strategie de peste 250 milioane de euro la Aparegio, cu o justificare că dacă nu aprobăm atunci respectiva strategie, pe care nu am avut timp să o consultăm și nu am avut timp să verificăm dacă ce se face acolo e în regulă, doar cheltuim niște bani, și care a fost argumentul: dacă nu facem acum, pierdem banii. Încă o dată suntem puși în situația în care dacă nu votăm azi, e atât de urgent încât nu se mai poate face nimic”, a transmis consilierul.

Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, spune că deciza luată este singura soluție pentru ca oamenii să nu-și piardă locul de muncă: ”Suntem adepții salvării și menținerii acestei instituții. Nu le schimbăm absolut deloc obiectul de activitate. Faptul că am găsit această soluție duce la a nu pierde 13 oameni din structura Consiliului Județean Gorj. Nu este altă variantă. Suntem în imposibilitatea finanțării, conform legii, a activității Centrului, drept pentru care am găsit această soluție juridică. Să nu mai spunem că le cresc și salariile ca urmare a integrării în Școala Populară de Arte. Trecem pe alt nivel de salarizare. Prin legea veche, erau ai nimănui. Am fost notificați de către Finanțe. Nu făceam această comasare, dacă primeam notificarea. Am găsit această soluție. Luni a venit această notificare de la finanțe și riscăm să blocăm tot bugetul. Am găsit soluția prin care oamenii să își continue activitatea. Nu se shimbă nimic, partea de salarizare crește”.

Notificarea a fost primită luni, zvonuri despre comasare au existat încă de zilele trecute, însă proiectul a fost trecut pe ordinea de zi abia în această dimineață.

Atmosfera a devenit tensionată în timpul discuțiilor, iar în mijlocul ședinței a avut loc un schimb de replici între consilierul județean PSD Ion Călinoiu și consilierul PNL Mihai Olaru. Acesta din urmă a răbufnit, acuzând lipsa de acțiune și implicare a lui Călinoiu: „Ați ridicat destul mâna degeaba în Consiliul Județean”, a declarat Olaru.

Concluzia unui alt consilier județean a fost una cât se poate de autentică. ”Nu vă certați la final de mandat”, a spus Ion Rușeț.

Vizualizări: 1,019

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: