O delegaţie de medici germani a dat nota 2 Spitalului Judeţean
Conducerile unor clinici renumite din Germania au vizitat Spitalul Judeţean sub pretextul încheierii unei colaborări care nu viza nici dotări şi nici schimburi de experienţă. Scopul vizitei se pare că a fost acela de a-şi face publicitate şi de a încerca să atragă pacienţi gorjeni. În cadrul unei conferinţe de presă, şeful delegaţiei a recunoscut faptul că până la închiderea spitalelor în România nu exista concurenţă, acum existând posibilitatea de a apărea clinici private.
Reprezentanţii unor clinici din Germania au vizitat ieri Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, arătându-se extrem de interesaţi de secţiile de cardiologie şi oncologie. La prima vedere medicii străini păreau îngrijoraţi de sistemul sanitar din Gorj, însă în realitatea scopul vizitei era altul şi anume acela de a face publicitate concernului german Mediclin încercând să atragă pacienţi din Gorj. Chiar dacă iniţial au lăudat cadrele medicale de la Spitalul Judeţean, medicii din Germania au ţinut să precizeze că nu deţinem aparatura necesară pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale şi tratarea bolnavilor de cancer şi ca atare bolnavii gorjeni ar trebui să apeleze la clinicile lor. Acest lucru este posibil odată cu obţinerea formularului E 112. Astfel, protocolul de colaborare dintre Spitalul Judeţean din Târgu Jiu şi clinicile din Germania nu vizează nici schimburi de experienţă, nici dotări ale spitalelor gorjene, ci se reduce doar la îndrumarea pacienţilor spre unităţile sanitare ale concernului Mediclin. “În România sistemul sanitar este bolnav ci nu medicii. În clinicile noastre lucrează 42 de medici români şi sunt foarte buni profesionişti. Pacienţi din Gorj pot beneficia de intervenţii chirurgicale la clinicile din Germania în baza formularului E 112. În ceea priveşte decontarea serviciilor medicale noi ne primim banii de la casa noastră de asigurări de sănătate, iar statele noastre se vor descurca între ele”, a declarat Alexander Tejas, preşedintele Asociaţiei Anesteziştilor din Germania, şeful delegaţiei.
Spitalul Judeţean de nota 2
Delegaţia medicilor din Germania au evaluat secţiile de cardiologie şi oncologie cărora le-au dat nota 2. “Am fost şi în alte localităţi din România şi am văzut secţiile de oncologie. În ciuda fondurilor înguste, aici lucrurile stau puţin mai bine. Am notat această secţie cu nota 2 în condiţiile în care notele sunt între 1-6, iar nota 1 este cea mai mică”, a declarat Muntaz Koksal, directorul Clinicii de Oncologie din Bonn. Aceeaşi nota a primit-o şi secţia de cardiologie, din partea lui Dietrich Gulba, cardiolog Mediclin. Medicii din Germania au precizat că odată cu închiderea unor spitalele din România vor apărea clinici private şi va exista concurenţă în tratarea bolnavilor. “Odată cu închiderea unor unităţi sanitare va fi adusă concurenţa în viaţa modernă a spitalelor. Va exista concurenţă în tratarea bolnavilor. Până acum, în România era un sistem fără concurenţă”, a mai precizat şeful delegaţiei.