Noi obligaţii de mediu pentru hidrocentralele de pe Gilort

Peștii din râul Gilort nu pot migra din aval în amonte în zona Novaci din cauza celor trei microhidrocentrale care funcționează în zonă. Cel puțin asta susțin reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, care au explicat că Institutul de Studii și Proiectări Hidrotehnice (ISPH), unitatea care deține aceste microhidrocentrale, trebuie să realizeze scărițe pentru pești. Mai mult, înlățimea acestora trebuie agreată cu responsabilii gorjeni în ceea ce privește biodiversitatea.


Prin proiectul pe care Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj l-a realizat pentru planul de management al râului Gilort, care este o arie protejată, în aval de microhidrocentralele ISPH, au fost identificate mai multe tipuri de pești, inclusiv păstrăvul, care nu poate să migreze în amonte din cauza acestor hidrocentrale de putere mică. Având în vedere legislația privind conservarea biodiversității pe care România a adoptat-o la intrarea în Uniunea Europeană, există obligația anumitor operatori în punerea investițiilor și a activităților în acord cu această legislație. "ISPH București deține pe cursul de apă Gilort, în zona Novaci, trei microhidrocentrale care au fost construite cu ani în urmă, înainte de 1989, și la ora actuală nu respectă legislația în sensul în care nu există posibilitatea migrării faunei din aval în amonte. Prin construirea celor trei scări de pești la cele trei amplasamente, adică cele trei microcentrale existente pe amplasamentul din Novaci, ar respecta aceste prevederi", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Cei de la ISPH București au depus proiect pentru realizarea a trei scărițe de pești pentru a putea migra fauna acvatică din aval în amonte. Pentru a primi ok-ul avizatorilor aceste scărițe vor trebui să respecte anumite condiții. "Proiectul va parcurge procedura conform legislației în vigoare, va fi analizată în comisia de analiză tehnică și împreună cu colegii de la Biodiversitate vom analiza inclusiv partea de aspect tehnic în sensul în care tipul de pești existenți și identificați de-a lungul timpului să poată să migreze. Va trebui să analizăm inclusiv înălțimea treptei de la scărița de pești, debitul de apă care trebuie să rămână pentru a putea să fie eficientă această lucrare", a mai spus șeful APM Gorj.

Vizualizări: 727

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: