Ministrul Burduja: Va trebui să explicăm foarte bine întârzierile la grupurile pe gaze

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut că există unele întârzieri în proiectele de tranziție către gaz de la Complexul Energetic Oltenia, dar guvernul își propune să prezinte Comisiei Europene toate datele relevante pentru a explica aceste întârzieri. Într-un interviu acordat Agerpres, el a reiterat că autoritățile doresc să negocieze cu Comisia Europeană termenele de închidere a grupurilor energetice pe cărbune, în funcție de progresele realizate în modernizarea acestora.


Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu provocări majore, având peste 10.000 de angajați, însă guvernul și-a propus să încurajeze o tranziție responsabilă și sustenabilă pentru această companie-cheie din industria energetică a României.


Cu toate acestea, el crede că grupurile pe mai pot funcționa. Unul dintre exemplele menționate de ministrul Burduja este grupul cinci de la Rovinari, care este în prezent în proces de modernizare și ar trebui să fie finalizat în ianuarie 2024. 


”La Complexul Energetic Oltenia avem peste 10.000 de angajaţi, deci vorbim de o altă dimensiune a problemei. Sigur, e un alt tip de minerit, e un minerit de suprafaţă, în condiţii deloc bune, dar poate puţin mai bune decât cel din subteran din Valea Jiului. Şi Complexul Energetic Oltenia trebuie să se reinventeze. De aceea au fost gândite aceste proiecte de parcuri fotovoltaice, de centrale pe gaz, astfel încât acea expertiză din zona CEO să fie valorificată într-o companie, dacă vreţi, adusă în pas cu timpurile.


În acelaşi timp, trebuie să analizăm toate datele disponibile şi să discutăm cu Comisia Europeană, să explicăm foarte clar că proiectele care vizau trecerea pe gaz sunt cu anumite întârzieri, să le justificăm foarte bine şi să vedem în ce măsură putem renegocia termenele care vizează închiderea grupurilor pe cărbune, pentru că totuşi sunt câteva grupuri acolo care au fost modernizate. Şi am fost la Rovinari, de exemplu, grupul cinci, care în momentul acesta este într-un proces de modernizare şi care ar trebui să fie gata la nivelul lunii ianuarie anul viitor. Este o producţie importantă, iarăşi, în bandă, deci asigură şi ea securitatea sistemului energetic şi nu putem să închidem aceste grupuri până când nu avem certitudinea că vor putea fi înlocuite cu succes de o producţie pe bază de gaz”, a declarat ministrul energiei Sebastian Burduja într-un interviu pentru Agerpres.

Vizualizări: 2,827

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: