Cum a ajuns un gorjean să cultive șofran

Un localnic din comuna gorjeană Albeni a început în urmă cu trei ani să cultive șofran, după ce a aflat despre acest condiment rafinat la televizor. A cumpărat bulbii chiar de la spaniolii care au adus acest produs în comuna Bustuchin, peste deal, și au cultivat planta pe hectare întregi.
„Cultiv de trei ani șofran, după ce am văzut la televizor, la „Asta-i România”, că niște spanioli au adus această plantă în Gorj. Am cumpărat de la ei, din comuna Bustuchin, 80 de bulbi la început și am plantat 10 ari de teren cu șofran. Investiția inițială a fost de 2500 de euro. De doi ani am început să recoltăm și de anul acesta avem și la vânzare.”
Gelu Brâncoveanu are 59 de ani și este pensionar. Acordă o atenție deosebită culturii de șofran, care la început a stârnit discuții în comunitate, și vrea chiar să se extindă.
„Anul acesta este pentru prima dată când o să scoatem bulbii. O să avem și la vânzare, dar o să mai plantăm și noi, ca să extindem plantația. Vreau să vă spun că planta s-a adaptat neașteptat de bine la Albeni și 80% din bulbi s-au prins de la prima plantare. La început, oamenii din sat nu au reacționat tocmai bine. Unii credeau că cine știe ce ierburi cultivăm aici, alții se uitau strâmb, dar au fost și curioși care au venit să verifice cu ochii lor ce cultură nouă avem noi.”
Deși nu este ușor de întreținut și în Gorj nu există o piață de desfacere pentru șofran, gorjeanul nu se dă bătut, chiar dacă cultura îi poate aduce venituri consistente.
„Este destul de greu de întreținut, pentru că primăvara scoatem buruienile cu furculița, cosim terenul de câteva ori până în august și, în toamnă, recoltăm. Este o plantă care nu iubește prea mult apa, dar are și nevoie de ea. Avem sistem de irigare prin picurare, iar după ce recoltăm, uscăm planta și o punem la păstrat în borcane de sticlă, unde poate fi ținută timp de 5-6 ani”, a povestit Gelu Brâncoveanu.
Vânzările merg destul de greu în România, iar în Gorj nici pomeneală.
„Noi avem acum disponibil pentru vânzare 150 de grame de șofran. Nu am reușit să vindem nimic aici, în Gorj. Băiatul meu a mai vândut prin București. Prețul variază între 50 și 100 de lei pe gram, dar în străinătate se vinde și cu 20-30 de euro gramul, la restaurantele de lux. Pentru noi este aproape imposibil. Eu cultiv din pasiune, pentru că nu consum acest condiment, nu am o cultură gastronomică sau rețete cu șofran. Am încercat să fac un preparat cu miere, ca tratament, dar nu mi-a plăcut ce a ieșit”, a mai adăugat Gelu Brâncoveanu.
Șofranul este o plantă mediteraneană, din care se poate extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.
Vizualizări: 915
Distribuie Trimite pe WhatsApp