Ministrul energiei, Sebastian Burduja, la Gorj: Este o temă de gândire, cum se poate reinventa CEO - LIVE TEXT

Minisistrul energiei, Sebastian Burduja, participă la o conferință de presă alături de prefectul județului Gorj, Iulian Popescu, senatorul Ion Iordache și secretarul general din Ministerul Energiei, Cristian Saragea.

Burduja a avut întâlniri cu administrația și sindicatele din CEO, a vizitat cariere și termocentrala Rovinari.

Principalele declarații din conferința de presă:

- Am văzut CEO azi dimineață, de la începutul mandatului meu mi-am dorit să ajung la dvs. Am remarcat condițiile de lucru de la Cariera Tismana, acestea nu sunt ușoare. M-am dus la Termocentrala Rovinari, unde am observat lucrările de la grupul 5 și pare să devină cel mai modern grup din țară. Ulterior, ne-am întâlnit cu liderii sindicali, cărora le-am prezentat câteva idei.

- Remarcăm întârzieri în proiectele care trebuie realizate. Aceste întârzieri au multiple cauze. În perioada în care am fost ministru, am reușit să semnez câteva proiecte cu OMV. Am cerut azi conducerii companiei să ne ofere datele pe care să le prezentăm Comisiei Europene, date cu care să discutăm despre planul de restructurare. Sunt dispus să aibă aceste discuții, chiar și o negociere. Nu pot să îmi asum ceea ce nu depinde de mine, dar suntem obligați să încercăm.

Am hotărât să formăm un grup tehnic de lucru împreună cu sindicatele, conducerea CEO, experții, și acest grup se va întruni peste 2 săptămâni.

- S-a conturat nevoia de a reinventa CEO. Nu putem opri evoluția lumii. Trebuie să facem o tranziție de la cărbune treptat. Între timp, trebuie să pregătim și noile generații.

- Acest Complex Energetic are datoria să se reinventeze. Unele dintre aceste inițiative au început deja: proiectele pentru fotovoltaice, proiectele pentru gaz. Există și alte posibilități.

- Este o temă de reflecție pentru toți noi: cum poate fi reînviat CEO.

- Tehnologia reactoarelor nucleare de dimensiuni mici este o tehnologie aprobată. Suntem printre statele pionier în acest domeniu. Dacă România optează pentru energia nucleară, atunci ne putem pune problema de a aduce acest tip de energie la CEO.

- Am cerut sprijin, idei și soluții dincolo de resursele pe care le avem la Minister. Am explorat terenul și ne-am stabilit ca obiectiv să am o discuție oficială la Comisia Europeană până la jumătatea lunii octombrie. Până atunci, trebuie să ne facem bine temele.

- Împreună cu managementul companiei și cu cei implicați, trebuie să analizăm exact ce s-a întâmplat și să vedem cum au procedat alte state. Responsabilitatea mea este să găsesc soluții, nu vinovați.

- Despre concedieri la CEO: Nu vreau să discut, în acest moment, despre o asemenea eventualitate. Nu este rolul unui ministru să facă administrarea unei companii. Pun intrebări și sunt foarte atent la ponderea angajatilor. Daca vom constata ca sunt foarte mulți oameni care plimbă hârtii, voi face o solicitare la reprezentanții noștri.

- Dacă mergem pe procedurile actuale, mai devreme de într-un an jumătate nu se poate finaliza. Dacă prin echipele de juriști găsim o modalitate prin care se poate grăbi procesul, o vom face. (Despre investiția de la Bumbești-Jiu)

Vizualizări: 10,184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: