Mafioţi gorjeni, demascaţi de FBI !

Românii au prostit americanii! Le-au vândut autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni, dar şi produse electronice ce în realitate nu există. Au reuşit acest lucru după ce au postat anunţuri fictive pe site-uri foarte cunoscute. Prejudiciul este estimat la 20 de milioane de dolari. Pe fir au intrat şi ofiţeri FBI, iar din cele trei grupări specializate în fraude informatice fac parte şi 22 de gorjeni. Ieri dimineaţă, oamenii legii au descins în trei locuinţe din Bumbeşti Jiu pentru a căuta probe.

Anchetatorii colaborează în acest caz de amploare cu ofiţeri FBI şi US Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Una dintre casele luate in vizor de oamenii legii este bine păzită cu camere de supraveghere şi doi câini formaţi pentru pază. “Au venit de dimineaţă. Eu dormeam. Nu ştiu ce caută şi ce fac. Nu am eu treabă cu ei. Eu stătui cu copilul. E treaba lor ce fac, eu nu mă bag. Nu ştiu ce caută că doar nu am furat nimic”, spune bunica unui suspect.

Păcălesc de trei ani

Din probatoriul administrat până în prezent se pare că în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente cum ar fi autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice, au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători online, în cadrul platformelor de comerţ electronic cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului. Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA.) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

Descinderi şi percheziţii

Anchetatorii au ridicat de la domiciliile celor percheziţionaţi calculatoare pe care le vor lua la puricat. De asemenea, au fost confiscate şi două autoturisme de lux, iar cei suspectaţi de frauda informatică au ajuns pe rând la Parchetul Judeţean Gorj pentru declaraţii. Spun insă că sunt nevinovaţi. “Este vorba despre cercetări într-un dosar penal la care lucrăm de mai mult timp. Avem mai mulţi învinuiţi inculpaţi domiciliaţi în cinci judeţe, judeţe în care au avut loc percheziţii domiciliare, suspecţii fiind aduşi la audieri. Sunt învinuite 22 de persoane care vor fi audiate pe rând. Cercetările se vor derula în continuare. Vom vedea ce măsuri legale dispunem în funcţie de gravitatea faptelor fiecăruia”, a declarat procurorul Vasile Popescu, şeful DIICOT Biroul Teritorial Gorj.

IMPLICARE

Doi medici stomatologi sunt implicaţi în reţeaua destructurată cu ajutorul FBI şi Secret Service. Unul dintre aceştia este Laurenţiu Adam, 31 de ani, din Reşiţa. Celălalt medic anchetat de oamenii legii este un prieten de-al lui Adam. Acesta este din localitatea Bumbeşti-Jiu, judeţul Gorj, şi se numeşte Horaţiu Bălănescu. El se numără printre cei 22 de gorjeni săltaţi în această dimineaţă de la domiciliu. Dintre cei anchetaţi, şase sunt din Bumbeşti-Jiu.

PREJUDICIU

Cert este că au fost induse în eroare aproximativ 1000 de victime, iar prejudiciul este de 20 de milioane de dolari. Descinderi au fost efectuate şi în alte 5 judeţe din tara astfel ca la sediul DIICOT au ajuns pe parcursul zilei de ieri, 90 de persoane pe numele cărora au fost întocmite dosare penale pentru frauda informatica.

PERCHEZIŢII

În această cauză s-au  efectuat un număr de 117 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Târgu- Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în vederea reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă.

Galerie foto



Vizualizări: 548

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: