Ce trebuie făcut la castraveții care au flori dar nu leagă rod!

Problema florilor goale se întâlnește, de cele mai multe ori, în cazul tufelor de castravete obținute din semințele unui castravete din propria grădină. Polenizarea castraveților în acest caz poate fi efectuată în două moduri - cu ajutorul inseminării naturale și artificiale.

Nu este întotdeauna posibil să vă folosiți doar de munca insectelor într-un spațiu restrâns. În perioada de vară albinele sunt duse de apicultori la anumite culturi, de aceea, este destul de posibil ca rodul castraveților să întârzie atunci când albinele sunt plecate. În cea mai mare parte a verii polenizatorii pot fi aduși în seră folosind un sistem de ventilație. Polenizatori pot fi și bondarii dar și fluturii de aceea solariile trebuie să permită accesul ușor al acestora.

Dacă polenizatorii vă ocolesc puteți apela la polenizarea manuală. Florea goală este, de fapt, o floare masculină. Dacă majoritatea florilor sunt de acest fel, atunci tufa înflorește frumos, dar legume, nu face pentru că florile vor cădea. Important este să deosebiți florile masculine de cele feminine. Florile feminine au baza bombată, sub formă de castraveți mici.

Găsiți o floare masculină, alegeți-o cu atenție, aduceți-o la cea feminină și scuturați polenul de pe pistil. În acest caz, este necesar să se asigure că polenizarea are loc efectiv. O albină, datorită dimensiunii sale, transferă polenul cu atenție și economic, dar o persoană mare va pierde foarte repede tot polenul .Echipează-te cu o lupă și privește periodic floarea masculină. Dacă polenul a zburat deja, alege o floare nouă.

Dacă analizați atent tufa de castravete, veți observa că, pe tulpina principală se formează doar flori masculine, iar cele feminine apar pe tulpinile laterale.  Deci, aveți nevoie de cât mai mulți lăstari secundari, care trebuie provocați să crească. 

Atunci când lăstarul inferior, pe care l-ați lăsat atunci când ați format tufa de castraveți, atinge lungimea de 40 cm, luați o foarfecă și tăiați-i vârful. Astfel, lăstarul va înceta să mai crească, însă va începe să dezvolte lăstari noi, pe care se vor forma castraveți.

Procedura se numește ciupire și se efectuează pe castraveții cultivați pe spalier, atunci când ating înălțimea de 50 cm. Perioada orientativă este sfârșitul lunii iulie. Dacă nu veți efectua aceste lucrări  simple, atunci pur și simplu veți cultiva masa vegetativă și pe alocuri vor crește și câțiva castraveți.

Țineți cont de sfaturi, efectuați ciupirea castraveților dumneavoastră și vă veți bucura de un randament ridicat.

Galerie foto


Vizualizări: 28,170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: