Când și cum se culcă ceapa la pământ pentru recoltare!

Este foarte important dacă  cultivi ceapă să știi când este perioada optimă de recoltare. Când se apropie culesul, în luna iulie, de regulă, ceapa se culcă la pământ pentru a ne asigura o recoltă bună și sănătoasă.

Ceapa se culcă la pământ atunci când cultura este gata pentru recoltare, deci când în pământ ceapa a ajuns la maturitate și este bună pentru a fi consumată.

În mod natural, frunzele cepei  se culcă singure înainte de recoltare, însă sunt gospodari care culcă ceapa manual.

Culcarea cepei se practică mai ales pentru ceapa care nu se va consuma imediat, ci care va fi depozitată. După ce este călcată, ceapa începe să acumuleze numai în sol, așa că bulbii mai cresc puțin în dimensiune și se încheie maturizarea lor.

Ceapa culcată nu se mai udă, cultura primind apă numai de la ploi, însă de regulă în lunile iulie și august precipitațiile sunt mai puține.

Verificați periodic cultura de ceapă pentru a știi exact când este timpul ca plantele să fie călcate sau culcate la pământ.

Dacă aveți ceapa în grădină, puteți ”călca” ceapa manual. În acest fel veți putea îndrepta frunzele într-un singur sens, păstrând aspectul îngrijit al culturii.

Verificați dacă baza – tulpina scurtă, este moale și dacă frunzele au început să se îngălbenească. Apoi, cum mâna, culcați frunzele cepei de la bază.

Ceapa se poate și călca pentru a pune frunzele la pământ, însă atenție să nu călcați pe bulbi. Se pot folosi și o lopată sau o greblă cu care să culcați la pământ plantele de ceapă.

Momentul cel mai bun pentru a culca ceapa este cu trei săptămâni înainte de recoltare. Se verifică mărimea cepei din pământ și dacă ea este la dimensiunea pe care ne-o dorim, putem începe călcatul cepei.

Vizualizări: 27,535

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: