Patru metode de diminuare a amprentei de carbon în domeniul construcțiilor

Poză de Scott Blake pe Unsplash.com 

În prezent, economia mondială se află într-o perioadă de tranziție către una sustenabilă, care să fie prietenoasă cu mediul înconjurător. Domeniul construcțiilor se confruntă cu presiuni în vederea adoptării unor practici de acest tip, în special în urma creșterii preocupărilor legate de schimbările climatice și de necesitatea reducerii emisiilor de carbon. Motivul este dat de utilizarea cu precădere a unor metode și materiale care au ca efect secundar eliberarea în atmosferă a unor cantități semnificative de gaze cu efect de seră ce contribuie la creșterea temperaturilor medii anuale și la înmulțirea fenomenelor meteorologice extreme. 


Firmele românești ce activează în industria construcțiilor trebuie să contribuie la diminuarea efectului de seră prin introducerea unor principii și materiale ecologice și durabile, precum și prin optimizarea eficienței energetice a clădirilor. Această tranziție poate fi realizată cu ajutorul firmelor de consultanță de mediu, cum ar fi Stratos.ro, care pun la dispoziția clienților servicii diverse pentru reducerea amprentei de carbon și consultanță de mediu generală. Angajații companiilor de acest fel au experiență vastă în această privință și au la dispoziție cele mai noi metode ce pot fi aplicate cu ușurință de către orice firmă de construcții.


Iată cum poate fi redusă amprenta de carbon în domeniul construcțiilor!
 


Poză de Josh Olalde pe Unsplash.com 

1. O metodă ideală și ușor de aplicat, care nu presupune modificarea semnificativă a activității obișnuite este folosirea unor materiale de construcție durabile și ecologice. Variantele prietenoase cu mediul înconjurător, ca de exemplu lemnul și materialele reciclabile (oțelul și betonul reciclat), sunt recomandate pentru că producerea lor se face cu o emisie de dioxid de carbon mai mică decât în cazul variantelor clasice. Folosirea lemnului din surse certificate în domeniul construcțiilor are un efect dublu pozitiv, deoarece acest material absoarbe carbonul din atmosferă în timpul creșterii și îl blochează pentru o perioadă îndelungată atât timp cât construcția va sta în picioare.
2. Clădirile sunt mari consumatoare de energie electrică, produsă în mare parte prin arderea combustibililor fosili. Orice reducere a consumului de energie este benefică, cea mai bună metodă în acest fel fiind îmbunătățirea și optimizarea eficienței energetice a clădirilor. Pentru atingerea acestor scopuri pot fi utilizate tehnologii avansate, cum ar fi sistemele inovative de izolare termică, instalații de încălzire și răcire cu consum redus și integrarea unor surse de energie regenerabile (panouri solare, fotovoltaice sau sisteme de cogenerare).
3. Un consum eficient de materiale de construcție contribuie la scăderea amprentei de carbon. Prin aplicarea unor metode inovative de construcție, cum ar fi modularizarea și folosirea componentelor prefabricate, se reduce semnificativ consumul de resurse și, în plus, scade cantitatea de deșeuri generate, elemente ce contribuie la diminuarea generală a amprentei de carbon a proiectului.
4. Un element semnificativ în reducerea amprentei de carbon este educarea și conștientizarea tuturor părților implicate într-un proces modern de construcție. Dezvoltatorii, arhitecții, constructorii și persoanele care vor folosi construcția trebuie să fie conștienți de urmările mai mult sau mai puțin negative ale alegerilor pe care le fac în legătură cu ridicarea construcțiilor și folosirea lor.

În concluzie, domeniul construcțiilor poate deveni unul prietenos cu mediul înconjurător, contribuind la diminuarea amprentei de carbon prin utilizarea unor metode inovative și a unor materiale de construcții neutre din punct de vedere al încălzirii climatice. 

Vizualizări: 1,166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: