„L'Atelier d'Amina” – Povestea unei mame care luptă, de una singură, pentru copilul ei

În Târgu Jiu, Camelia, o mamă singură, își petrece fiecare zi și noapte încercând să-i ofere fiicei sale, Amina, o viață cât mai bună. La doar cinci ani, Amina suferă de nanism, discondroplazie osoasă și chisturi cerebrale, condiții medicale care necesită tratamente costisitoare și continue. În încercarea de a acoperi cheltuielile medicale, Camelia a transformat pasiunea ei pentru meșteșuguri într-o sursă de venit prin „L'Atelier d'Amina”, un loc în care figurinele din ipsos prind viață

Camelia povestește începuturile dificile ale acestei aventuri: „Când am aflat de mutația genetică a Aminei, nu am realizat inițial cât de gravă este situația. Credeam că e ceva ce se poate rezolva ușor, dar, în timp, am realizat că va fi un drum lung și dificil. Am zis că trebuie să fac ceva pentru ea.”

În fața provocărilor financiare și a necesității de a asigura cele mai bune tratamente pentru Amina, Camelia a încercat mai multe activități pentru a-și suplimenta veniturile. „Am început cu aranjamente de flori, dar nu mi-a ieșit. Apoi am încercat să lucrez cu rășină, dar am făcut un șoc anafilactic și am ajuns la spital. Nu m-am oprit însă, și am ajuns la ipsos. Nu a fost ușor la început, dar am învățat pe parcurs. De când avea Amina 9 luni am început să lucrez la acest atelier. În perioada respectivă trebuia să îi fac o analiză genetică care mă costa 7.000 de lei. Am făcut o primă analiză la stat, după am mai făcut una la privat, de 3.000 de lei și, când am văzut că prețurile cresc și totul costă din ce în ce mai mult, atunci a intrat panica. Am avut o decădere și mi-am zis că trebuie să fac ceva. La un moment dat, nu am avut bani nici pentru motorină”, povestește Camelia.

Astfel a luat naștere „L'Atelier d'Amina”, un loc unde Camelia realizează figurine din ipsos – unicorni, ursuleți, iepurași – toate concepute cu multă dragoste și dedicare. Aceste mici opere de artă nu au un preț fix, iar cei care le cumpără contribuie cât consideră pentru a sprijini tratamentele Aminei. „Pentru figurinele de ipsos, nu am pus un preț. Lumea poate să vină, să ia ce dorește și să lase cât consideră pentru Amina. Nu îmi place să cer, dar vreau să ofer ceva în schimb oamenilor care sunt alături de noi,” explică Camelia.

Camelia a început să lucreze în propriul său apartament de la etajul trei. Pentru că spațiul nu îi permitea foarte multă desfășurare, acum realizează figurinele într-un garaj. „Îi mulțumesc domnului Sorin Torop, care ne-a găsit un ONG ce ne-a ajutat să montăm niște uși și să amenajăm un loc unde să pot lucra. Acum, visez să găsesc o căsuță cu chirie, bătrânească, să aibă curte, ceva unde să pot lucra în condiții mai bune și să aibă și Amina mai mult spațiu,” spune Camelia, subliniind nevoia de a găsi un loc adecvat pentru fiica sa, care suferă și de ADHD.

În ciuda dificultăților, Camelia rămâne optimistă și dedicată. „Ziua stau cu Amina, mergem la terapii și tratamente, iar noaptea, când totul e liniștit, lucrez la figurine. E greu, dar știu că fac asta pentru viitorul ei,” mărturisește ea. Amina s-a integrat bine la grădiniță, iar Camelia speră că această evoluție pozitivă va continua. „Amina a evoluat, merge spre bine, dar complicațiile apar. Suntem atenți. Trebuie ținută mereu sub observație. Am speranțe.”

Dorința mamei este ca Amina să poată să meargă și la școală, dar asta depinde de expertiza medicilor.

 „L'Atelier d'Amina” reprezintă o modalitate prin care oricine poate contribui la viitorul acestei fetițe curajoase. „Vreau să ofer și eu oamenilor ceva, pentru că sunt alături de noi,” încheie Camelia, recunoscătoare pentru sprijinul primit.

Cei care vor să o susțină pe Amina, o pot face achiziționând figurinele de ipsos de aici: https://www.facebook.com/profile.php?id=100082955091184 

Galerie foto





Vizualizări: 877

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: