ISJ Gorj: Primăria Târgu Jiu menține liceele tehnologice cu rezultate proaste

Începe un nou an școlar cu mai multe licee ineficiente din punctul de vedere al actului de învățare. Liceele tehnologice, deși sunt un răspuns la cererea din piață, în Gorj sunt populate cu profesori, și mai puțin cu elevi.  Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Gorj transmite că nu a continuat procesul de comasare a liceelor tehnologice început de fostul inspector general Dana  Constantinescu pentru că nu există o solicitare a Primăriei Târgu Jiu.

Cu toate acestea, printre primele decizii luate de Marcela Mrejeru, odată ajunsă în fruntea ISJ Gorj, a fost cea de ”amânare” a procesului de comasare a liceelor tehnologice, așa cum arată o hotărâre de Consiliu de Administrație. Nu este clar ce motiv a avut pentru că deși i s-au cerut informații nu a comunicat nimic în acest sens. 


Pentru că urmează noul an școlar, Pandurul a solicitat informații legate de comasarea liceelor, dacă va fi luat, dar și care a fost motivul pentr care a fost oprit  


Inspectoratul transmite că organizarea rețelei școlare a unităților de învățământ se realizează prin hotărâre de Consiliu Local, cu avizul ISJ Gorj, în acest caz Consiliu Local Târgu Jiu. În anul școlar care urmează, transmite ISJ Gorj, Primăria Târgu Jiu nu a făcut o solicitare de reorganizare a acestor unități de învățământ așa că lucrurile rămân ca înainte: ”Nu a existat în proiectul rețelei școlare realizat de către autoritatea administrație publice locale propunere de reorganizare a rețelei școlare pe azi municipiului Târgu Jiu pentru anul școlar 2023-2024. Inspectoratul Școlar Județean Gorj acordă anual aviz conform listei unităților de învățământ de pe raza fiecărei unități administrativ- teritoriale din județul Gorj, în urma înaintării proiectului de rețea școlară de către autoritatea administrației publice locale”.

ISJ Gorj sugerează că problema este la școli, care dau elevi mediocri pentru aceste licee tehnologice, însă nu furnizează și o soluție. ”Rezultatele obținute de anumite licee tehnologice din municipiul Târgu Jiu la examenul de bacalaureat trebuie coroborate cu rezultatele de la admiterea în clasa a IX-a existând situații ale unor elevi care obțin note sub 5 la probele Evaluării Naționale, aceștia fiind ulterior repartizați la aceste licee tehnologice. Toate unitățile de învățământ, inclusiv liceele tehnologice la care faceți referire, derulează în fiecare an școlar programe de tip remedial, de pregătire suplimentară în vederea susținerii examenului de bacalaureat, la care participă elevii anilor terminali”.


De la un adevărat război pentru comasarea și eficientizarea liceelor tehnologice s-a ajuns la investiții în acestea, două dintre ele urmând să devină unități de învățământ verzi, într-un proiect cu fonduri europene.

Nu s-a schimbat însă rata de promovabilitate. De exemplu anul acesta liceul din Tismana a fost salvat la mustață de retrogadare. Nu avea niciun elev care să fi luat bacul iar după contestații, cu o majorare serioasă, un elev din Tismana a luat examenul iar cei din școală s-au liniștit. 


Anul acesta, doar 50 de elevi din cei 200 înscriși la examen, în cele cinci licee tehnologice, au luat bacalaureatul.  

Cele cinci licee tehnologice - Liceul Auto „Traian Vuia”, Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, Liceul Tehnic nr. 2, Liceul Energetic și Liceul Tehnologic „Ion Mincu” - au fost propuse pentru comasare tocmai din cauza rezultatelor slabe la examenele naționale. La un control realizat de fostul inspector Dana Constantinescu, la licee era mai mult personal decât elevi. Unele dintre acestea fac parte dintr-un proiect amplu, cu o finanțare de peste 23 de milioane de lei, pentru reabilitare pentru a obține statutul de ”școală verde”.

Vizualizări: 1,923

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: