Ce mesaj are guvernul pentru minerii pensionari
Minerii pensionari s-au adunat luni în Valea Jiului pentru a începe un proces colectiv împotriva Guvernului după recalcularea pensiilor. Aceştia sunt nemulţumiţi că în deciziile de recalculare pensiile au scăzut cu câteva mii de lei şi vor să conteste legea la Curtea Constituţională.
„Referitor la grupele de muncă, să știți că cei care au scris PNRR considerau că beneficiile trebuie să fie scoase cu totul din noua lege a pensiilor. Acum, culmea ipocriziei, tot dânșii critică faptul că există și pensii care rămân la aceeași valoare în urma recalculării. Este foarte important să știți că, în noua lege a pensiilor, toate drepturile câștigate de cei care au fost în grupa I și grupa II, cum se numeau înainte de 1 aprilie 2001, și condiții speciale și deosebite, după 1 aprilie 2001, au fost menținute. În noua lege a pensiilor, inclusiv pentru mineri, drepturile au fost menținute”, a declarat pentru Antena 3 CNN ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Întrebată de ce există pensii scăzute și cu 4.000 de lei în deciziile de recalculare, ministrul Muncii a răspuns: „Este foarte important ca toți românii să știe că cei cca. 4,4% dintre românii care în urma realizării recalculării rămân cu cuantumul în plată, rămân la fel până se realizează echitatea. Depinde de istoricul fiecăruia dintre ei. Apoi vor avea creștere la fiecare indexare anuală, fiindcă dânșii au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiei dânșilor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit și au contribuit la fel”.
Simona Bucura Oprescu a spus că sunt două situații în care, pe deciziile de recalculare, oamenii au avut scăderi semnificative ale pensiilor.
„Ori discutăm de perioade contributive foarte scurte, ori cei care au obținut pe legislația anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuțiilor”, a explicat ministrul Muncii.