IŞJ Gorj nu poate comasa şcoli dar va reduce clasele
Ministerul Educaţiei a respins ieri propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj privind comasarea a 19 şcoli pentru reducerea cheltuielilor la bugetul de stat. Până joi, Inspectoratul Judeţean Şcolar (IŞJ) Gorj va trebui să trimită o altă propunere. Aceasta este reducerea numărului de clase. Ministerul nu a vrut comasarea pentru că nu vor putea asigura microbuze.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a hotărât săptămâna trecută să comaseze şcolile cu puţini elevi pentru a putea reduce, potrivit legii, cele 267 de posturi. Deşi directorii unităţilor de învăţământ ce ar fi trebuit să fie desfiinţate în luna septembrie s-au opus acestei măsuri, propunerea a ajuns pe masa Ministrului Educaţiei. Prin comasarea şcolilor elevii ar fi trebuit să parcurgă kilometri întregi pentru a ajunge la cursuri. Conducerea Inspectoratului Şcolar a sperat că vor primi microbuze de la Minister pentru asigurarea Transportului însă răspunsul Ministerului a fost unul negativ „Ni s-a spus că putem să comasam şcolile dar nu vom primi niciun microbuz, asta ar însemna ca elevii să meargă pe jos chiar şi 10 kilometri. Practic ni s-a dat de înţeles să ne gândim la altă variantă“, a spus Camelia Bibere, inspector general adjunct.
Învăţătorii, primii disponibilizaţi
Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, în majoritatea şcolilor din judeţ la clasele I-IV predau învăţători ce vor primi decizia de pensionare în acest an. Clasele unde aceştia predau vor fi desfiinţate iar elevii în cauză vor fi transferaţi la alte clase întrucât din anul şcolar viitor vor învăţa 30 de elevi într-o clasă. „Am discutat cu toţi directorii atât de şcoli generale cât şi gimnaziale şi am hotărât desfiinţarea posturilor de învăţători ai căror ocupanţi se pot pensiona, mai multe posturi de secretar precum şi de bibliotecar. Propunerea va fi trimisă la Minister joi, 14 ianuarie şi aşteptăm să vedem dacă va fi aprobată“, precizează Camelia Bibere inspector adjunct IŞJ Gorj.
Sindicaliştii nu acceptă reducerea de posturi
Sindicaliştii din învăţământ nu se dau bătuţi. Aceştia au sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care ar urma sa fie disponibilizate zeci de mii de persoane. Ieri au avut loc noi negocieri între sindicalişti şi Ministerul Educaţiei dar nu s-a ajuns însă la o înţelegere. „S-ar putea rezolva problema printr-o finanţare sau prin reducerea cheltuielilor la utilităţi. Nu este posibil ca mii de oameni să-şi piardă locul de muncă întrucât există alternative pentru reforma în învăţământ“, declară Vasile Mija lider FSLI Gorj.