SNLO reia activitatea cu depozitele aproape pline

Ziua de ieri a fost ultima de vacanţă pentru cei aproape 8500 de angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, care revin şi ei de azi la lucru, deşi depozitele de cărbune sunt aproape la fel de pline ca la sfârşitul anului trecut. Administraţia SNLO speră într-o creştere a ritmului livrărilor în perioada următoare, în condiţiile în care, până acum, termocentralele şi complexurile energetice au consumat din propriile stocuri.

Anul 2010 a debutat pentru ortacii din Oltenia cu o săptămână de concediu obligatoriu, măsură administrativă impusă de stocurile mari de la finalul anului trecut. Astfel, sărbătorile de iarnă s-au mai prelungit până azi, pe mulţi dintre mineri chemându-i Ion sau Ioana, aşa că petrecerile de zilele trecute s-au putut organiza fără gândul la programul de muncă. Distracţia pentru miile de angajaţi se termină însă de azi, când, odată cu revenirea la lucru, aceştia au ocazia să descopere şi că SNLO are în prezent în depozite peste 500.000 de tone, volumul stocurilor fiind în ajunul Crăciunului de circa 670.000 de tone.  Livrările de cărbune de până acum au fost sub aşteptările conducerii Societăţii Lignitului, directorul general Daniel Burlan având cu totul alte calcule făcute la sfârşitul anului trecut. "Complexul Energetic Rovinari nu ne-a luat nici măcar o tonă în această perioadă, iar cei de la Turceni ne-au cerut undeva între 4-6.000 de tone zilnic, ceea ce este foarte puţin. Nici cei de la RAAN Drobeta Turnu Severin nu au luat cărbune în această perioadă, iar la CET Govora începem livrările de abia de acum încolo", afirmă Burlan.

Producţie mai mică anul acesta

Directorul general al SNLO afirmă că societatea are o producţie estimată de 14 milioane de tone de cărbune, la nivelul anului trecut, în condiţiile în care producţia estimată în 2009 a fost de 18 milioane de tone, iar livrările au fost mult sub cele planificate. Minerii din Oltenia au fost în anul 2009 în concedii de odihnă obligatorii şi în şomaj tehnic, circa 450 dintre ei fiind disponibilizaţi la cerere. Angajaţii SNLO au întrerupt lucrul în Ajunul Crăciunului, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar nu au revenit la lucru pe 4 ianuarie, ci au rămas în concediu obligatoriu acasă timp de o săptămână, din cauza cererii scăzute de cărbune.

Directorul general Daniel Burlan crede că situaţia respectivă putea fi evitată dacă SNLO ar fi fost înglobată până acum într-o companie energetică în care să fie incluse şi termocentralele care beneficiază de cărbunele său. "Noi credem că ELECTRA rămâne o soluţie pentru situaţiile de acest gen. Altfel s-ar fi rezolvat problemele dacă şi minerii şi energeticienii erau sub o singură administraţie", afirmă Burlan.

200 de disponibilizări

O viitoare singură administraţie poate deveni realitate în următoarele luni, dar, până atunci, Burlan şi echipa sa trebuie să gestioneze cât mai bine situaţia de la SNLO. Stocurile de cărbune rămân ridicate deocamdată, deşi, experienţa anilor trecuţi arată că la livrări scăzute societatea are nevoie de reduceri de personal pentru a nu lucra pe pierderi. Daniel Burlan spune că, anul acesta, circa 200 de angajaţi ar putea intra într-un program de disponibilizare cu plăţi compensatorii, program care se va derula doar dacă până la 1 Martie intră în vigoare o hotărâre de guvern care să permită acest lucru. Directorul general spune că, în caz contrar, şi anul acesta ar fi compromis ca şi 2009, iar după mai-iunie încolo nu vom mai vorbi probabil de SNLO, ci de Electra, datele problemei fiind atunci cu totul altele.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: