Burlan: „SNLO trebuie să mai supravieţuiască patru luni”

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a încheiat anul trecut cu pierderi de sute de miliarde de lei vechi, în timp ce complexurile energetice Turceni şi Rovinari au avut profituri de sute de miliarde. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a anunţat că anul 2010 va fi şi mai greu, dar că speră ca societatea „să supravieţuiască patru luni, până la înfiinţarea noului complex energetic”.

Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a dat ieri mai multe veşti proaste minerilor. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va avea un an chiar mai prost decât 2009, când au fost sute de disponibilizări, concedii forţate şi şomaj tehnic. Va fi mai rău, spune Burlan, pentru că în 2010 producţia SNLO va fi mai mică decât anul trecut.

„Nu mărim salariile”

Burlan a declarat ieri, în cadrul emisiunii „Provocare la adevăr” difuzată la Gorj TV, că are „semnale potrivit cărora în 2010 cererea de lignit a complexurilor energetice va fi mai mică decât anul trecut”. În aceste condiţii, Daniel Burlan a anunţat că salariile nu vor creşte, că vor fi făcute în continuare disponibilizări şi că minerii vor avea parte de şomaj tehnic. „Chiar dacă vor fi condiţii mai grele în 2010 decât în anul trecut, diferenţa este că acum ştim ce avem de făcut. De exemplu, măsura cu şomajul tehnic a fost foarte bună, pentru că oamenii nu au pierdut decât 2% la salarii”, a spus Daniel Burlan.

Pentru anul 2010, Burlan nu şi-a propus să facă profit cu SNLO, ci doar să supravieţuiască: „Eu zic că a fost foarte bine că am reuşit să terminăm anul 2009, chiar dacă pe pierderi. Unii ne puneau cruce la jumătatea anului. Pentru anul 2010 important este să supravieţuim patru luni, până fuzionăm cu termocentralele în noua companie energetică. Ca să supravieţuim, trebuie să livrăm un minim de 1,4 milioane de tone de cărbune pe lună”. Mai mult, Burlan spune că, dacă adunăm pierderile SNLO cu profiturile termocentralelor, rezultă că o companie care să le cuprindă pe toate ar fi fost pe profit.

„Nu avem de unde reduce costurile”

Daniel Burlan susţine că, deşi comenzile de cărbune au scăzut drastic, nu are de unde reduce costurile, pentru că aceste reduceri s-au făcut deja anul trecut. „În general sunt costuri fixe, nu avem prea multe capitole de unde să putem reduce. Nu putem reduce nici de la salarii, nici de la amortismente sau de la consumul de energie. Putem reduce doar de la materii prime şi materiale, dar şi acolo am făcut reduceri de 50% anul trecut şi nu mai avem de unde scădea”, a menţionat Burlan. Directorul general a adăugat că, cel mai probabil, „cotizaţia” de 50 de miliarde pe care o plăteşte la Pandurii va rămâne la fel şi în acest an.

„Nu aş refuza funcţia de secretar de stat”

Numele lui Daniel Burlan este vehiculat de câteva săptămâni pentru ocuparea unei funcţii de secretar de stat în Ministerul Economiei, intervenţiile în acest sens fiind făcute de liderul sindical Marin Condescu. Burlan spune că este „o bârfă”, dar că nu ar refuza postul dacă i s-ar propune. „Nu m-a contactat nimeni, nu mi-a oferit nimeni acest post”, a spus iniţial Burlan la Gorj TV. Acesta a precizat că nu ar refuza o astfel de propunere, dar că ar pune unele condiţii. „Ministerul are deja un secretar de stat pe energie şi este vorba de înfiinţarea unui post similar pentru minerit. Peste patru luni, când se înfiinţează companiile energetice, ce facem-, că nu pot fi în coordonarea a doi secretari de stat şi vă daţi seama că postul pe minerit se desfiinţează şi rămâne cel mult o direcţie de Resurse Minerale. Dar, în anumite condiţii, aş accepta această funcţie”, a spus Burlan.

Dacă va ajunge secretar de stat, Daniel Burlan spune că principalul său obiectiv va fi acela de „a asigura supravieţuirea SNLO timp de patru luni, până la fuziune”. Alte obiective se referă la demararea unor programe de modernizare a utilajelor miniere şi la promovarea unor acte normative referitoare la expropriere.

Vizualizări: 217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: