Cariera Urdari, redeschisă pentru a deveni exploatare privată ?
SNLO a fost la un pas de a reînvia anul trecut Cariera Urdari, închisă în 2003. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia chiar a organizat în noiembrie 2009 o licitaţie pentru exploatarea acestei cariere, scop în care alocase un buget de 11 miliarde de lei vechi. Cariera urma a fi exploatată cu utilajele unui influent om de afaceri gorjean, nu cu utilajele SNLO. Practic, dacă această licitaţie ar fi fost finalizată, SNLO băga bani buni în buzunarele unui om de afaceri care să o concureze.
Depozitele de cărbune ale Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia sunt arhipline, chiar dacă minerii au stat săptămâni în şir în concedii forţate sau şomaj tehnic. Comenzile de cărbune au scăzut drastic în 2009 şi vor fi şi mai mici în 2010, ceea ce va crea serioase probleme Societăţii Lignitului.
Cu toate acestea, spre sfârşitul anului trecut, SNLO a organizat o licitaţie prin care să dea dreptul unei firme private să exploateze Cariera Urdari, care a fost închisă în 2003. Atunci când s-a luat decizia închiderii, se realizase deja descoperta pe o suprafaţă însemnată, astfel că accesul la primul strat de cărbune este foarte simplu şi puţin costisitor. O afacere foarte bună pentru firma care ar fi câştigat licitaţia, dar este greu de explicat ce a putut determina SNLO să îşi creeze un concurent, în condiţiile în care minerii angajaţi erau disponibilizaţi sau trimişi în şomaj tehnic din lipsă de comenzi.
Daniel Burlan, directorul general al SNLO, a explicat marţi, la Gorj TV, că atunci când s-a organizat licitaţia, erau comenzi mari de la Complexul Energetic Turceni, care nu puteau fi onorate de Cariera Peşteana. „A existat în septembrie – octombrie anul trecut intenţia de a organiza o licitaţie pentru achiziţia serviciilor de exploatare la Cariera Urdari. Cărbunele urma a fi exploatat cu utilajele unei firme private, pentru că noi nu avem utilaje acolo, şi livrat de SNLO către CE Turceni. Atunci cererea de lignit din partea CE Turceni era de 350.000 de tone, dar s-a redus brusc la 200.000 de tone pe lună şi am fost nevoiţi să anulăm licitaţia, pentru că nu mai aveam unde să livrăm cărbunele”, a explicat Daniel Burlan. Acesta nu a confirmat informaţia potrivit căreia licitaţia a fost organizată cu dedicaţie pentru o firmă a omului de afaceri Nicolae Sarcină.