Fonduri europene pentru pomicultură
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale primeşte, începând din data de 20 mai, cereri pentru finanţarea proiectelor de investiţii în exploataţii pomicole, investiţii în procesarea produselor agricole şi investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Aceste măsuri presupun o cofinanţare de 50%, însă există şi posibilitatea de ca investiţia să fie finanţată în proporţie de circa 70%. Potrivit conducerii AFIR Gorj, fondurile ce pot fi accesate se ridică până la 2 milioane de euro.
AFIR a deschis, începând de vineri, liniile de finanţare pentru încă trei măsuri: Submăsura 4.1a – „Sprijin pentru investiţii în exploataţii pomicole”; Submăsura 4.2 – „Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol” şi Submăsura 4.2a – „Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicol”. „În funcţie de dimensiunea exploataţiei şi de obiectivele propuse prin proiect, intensitatea sprijinului este de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile şi se poate majora în unele situaţii cu 20 puncte procentuale suplimentare, dar rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăşi 90%. Fondurile pot ajunge până la 2 milioane de euro”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul AFIR Gorj. Potrivit conducerii instituţiei, proiectele se pot depune până pe data de 31 octombrie, selecţia urmând a se face pe baza punctajului obţinut.
Pentru ce se pot obţine fonduri
Printre investiţiile ce pot fi finanţate prin intermediul Submăsurii 4.1 se numără: reconversia plantaţiilor existente, inclusiv costurile pentru defrişare, materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, sisteme de protecţie pentru grindină inclusiv generatoare terestre Antigrindină, îngheţ, caniculă şi ploaie, precum şi echipamente de irigaţii la nivelul exploataţiilor. Submăsura 4.2 a sprijină financiar investiţiile în unităţile care procesează materie primă provenită din sectorul pomicol, reţelele locale de colectare, recepţie, depozitare, condiţionare, sortare şi ambalare, producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile în unitatea proprie. În funcţie de tipul beneficiarului şi de activitatea de procesare propusă, sprijinul european nerambursabil poate varia între 200 mii euro şi 1,5 milioane euro. De exemplu, pentru producerea de băuturi sprijinul este de 200 mii de euro, pentru microîntreprinderi şi pentru formele asociative (grupuri de producători şi cooperative) de 300 mii de euro. Dacă o microîntreprindere poate obţine 900 mii euro pentru proiecte care acoperă tot lanţul alimentar, o întreprindere mare poate obţine pentru aceeaşi activitate 1,5 milioane. Printre cheltuielile finanţate prin submăsura 4.2 se numără: construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea clădirilor unităţilor de procesare; achiziţionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime şi comercializării produselor agro-alimentare în cadrul lanțurilor alimentare integrate.