Gaze de șase ori mai scumpe față de anul trecut

Facturile la utilități sunt o adevărată piatră de moară și pentru primării. Pe iluminatul public și încălzirea clădirilor publice se duc, de la începutul anului, sume uriașe în fiecare instituție. Edilul din Târgu-Cărbunești a declarat că gazele naturale au costat chiar și de șase ori mai mult decât anul trecut.

Și factura la energia electrică a fost astronomică. Într-o singură lună, primăria a plătit o factură în valoare de 80 de mii de lei. Asta în condițiile în care, anul trecut, a plătit circa 200 de mii de lei pe toate cele 12 luni.

„Am făcut licitație, nu s-a prezentat nimeni pentru oferta noastră. Am făcut o prelungire pentru trei luni cu furnizorul, la costuri undeva de șase ori mai mari decât în decembrie, anul trecut. Dacă era undeva la 100 de lei megawattul la gaze, acum 630 și ceva. Am dat piept cu prima factură, în februarie. Iluminatul public a fost 80 de mii de lei. Pe tot anului 2021, am plătit 200 de mii, de exemplu”, a declarat Dănuț Birău.

Norocul primăriilor este că Guvernul a dat ordonanța prin care prețurile sunt plafonate încă un an. Astfel, și facturile au început să se reducă destul de mult față de primele luni ale anului.

Chiar și-așa, tot sunt mai mari decât cele de anul trecut. „A venit ordonanța care a plafonat pentru lunile februarie și martie. A fost circa 40 de mii de lei iluminatul, a fost la jumătate. Acum a venit ordonanța prin care prețurile sunt plafonate pentru un an și ne va ajuta să trecem mai ușor până în martie 2023. Să sperăm că, până atunci, situația se va îmbunătăți și aceste prețuri vor scădea. Dacă amâni această boală, e moarte sigură”, a mai spus Birău, într-o emisiune la Radio Accent.

Vizualizări: 948

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: