Director unitate minieră: Perspectivele sunt sumbre
Energia pe bază de cărbune este pe cale de dispariție. Directorul de la EMC Motru, David Constantin, pare să nu fie prea optimist cu privire la ceea ce va urma și își dorește ca unitățile miniere să nu se închidă, iar activitatea pe bază de cărbune să continue.
Reporter: Cât credeți ca va mai rezista această producție?
Director: Există un plan de restructurare, unul care se întinde pe câțiva ani buni. Este un plan impus de normele Uniunii Europene și se întinde pe perioada 2021-2026, cu perspectivă anul 2035.
Una peste alta, mineritul este într-o cădere. Acest lucru este și datorită factorilor de mediu, condițiilor de mediu care se impun la nivel european. Ei spun că ce se întâmplă aici este cauza poluării. Total fals! Sunt alte medii mult mai mari de poluare. Sunt state care produc energie pe cărbune, dar noi importăm de la ei. Acum producem circa 1200 MWh. Noi nu dispunem de resurse masive de gaz în așa fel încât să putem trece la o altă variantă.
Reporter: Ce se va întâmpla cu oamenii care încă mai lucrează în acest sistem?
Director: Este o problemă care probabil se discută cu toți factorii decizionali la nivel județean și național. Sunt aceste programe de redirecționare a persoanelor. După noua lege a pensiilor, oamenii vor ieși poate mai repede la pensie. Vor avea un impact semnificativ asupra forței de muncă, asupra oamenilor care lucrează în carieră.
Toate aceste meserii de bază o să dispară, dar nu avem ce pune în loc. Trebuie să se facă investiții în zona Gorjului. Ce vom face fără acești 10.000 de oameni? Va fi ca Petroșaniul. Nu vreau acest lucru. Nesiguranța zilei de mâine ne omoară.
Reporter: Țara noastră a devenit dependentă energetic, iar asta a generat scumpiri. Care este explicația?
Director: Energia este mai scumpă pentru că noi suntem concurențiali cu alte energii. De exemplu, Polonia are un mixt de energie, fiind vorba despre eoliene, hidro și cărbune. Astfel, prețul este mult mai mic. La noi așa a fost sistemul. Nu putem să ne comparăm cu energia hidro, acolo unde au 10 angajați.
Reporter: Vor fi afectați consumatorii de energie electrică?
Director: Cred că economia va fi afectată dacă vor renunța așa ușor la această energie pe bază de cărbune. Nu se va putea trece așa ușor la energie pe gaze sau eoliană. Va dura. Statul român trebuie să se implice mult, altfel vor avea și oamenii de suferit. Perspectivele sunt sumbre.
Cea mai mare problemă a CE Oltenia o reprezintă certificatele de CO2. Prețul unui astfel de certificat a explodat, fiind cotat la circa 60 de euro/certificat.