Manu Tomescu: Breasla noastră a ajuns cea mai îmbătrânită din industria României
Luni începe a zecea săptămână de protest în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, la care participă salariați din Complexul Energetic Oltenia care cer reducerea vârstei de pensionare. Manu Tomescu, lider de opinie al oamenilor din piață, spune că vor fi și câțiva colegi care vor intra în greva foamei la București.
Reporter: Domnule Tomescu, s-au încheiat nouă săptămâni de proteste în Piața Prefecturii din Tg-Jiu, ce veți face în continuare?
Manu Tomescu: Vom protesta în continuare. De luni o vom începe și pe cea de-a zecea săptămână de pichetare a Prefecturii din Tg-Jiu, iar în același timp câțiva colegi vor intra în greva foamei, la București, în fața guvernului.
Reporter: Ați văzut declarațiile deputaților PNL Gorj, Vilceanu și Pecingină, în care spuneau că în spatele dumneavoastră și a celor care protestează ar fi interese politice și de altă natură? Cum comentați?
M.T.: Da, le-am văzut și le-am auzit. De fapt, vineri, în timpul protestului de după amiază, am și fost să îi căutăm la sediul PNL, ca să ne spună și nouă cine este în spatele nostru. Dar domnul Vilceanu nu a vrut să stea de vorbă cu noi, iar domnul Pecingină s-a eschivat cu limbajul lui tipic, caracteristic unui politruc.
Reporter: V-au supărat rău acele declarații. Am văzut asta și în ultima dumneavoastră postare de pe pagina de socializare.
M.T.: Păi cum să nu mă supăr când văd că ne acuză unii care nu au muncit un minut în compania aceasta, dar care s-au îmbogățit făcând afaceri cu CEO!
Ne mai acuză un traseist care a fost pe la toate partidele politice, un politruc ajuns deputat printr-un accident electoral, care este implicat activ în distrugerea mișcării sindicale din CE Oltenia, având deja subordonați câțiva sindicaliști care îi răspund orbește la comandă.
Iar din mișcarea sindicală ne acuză niște boși sindicali care de peste 25 de ani nu mai muncesc în producție, niște trompete subordonate puterii, care pur și simplu nu mai știu în ce condiții se muncește în carierele miniere și în termocentrale, dar care sunt plătiți regește din munca noastră.
Toți aceștia ne acuză pe noi, câțiva mineri și energeticieni care muncim zi de zi în producție, în subunitățile companiei, oameni simpli care îndrăznim să ne cerem în stradă niște drepturi. Vedeți cu câtă ipocrizie, minciună și manipulare ne acuză tocmai ei, cei care ar trebui să ne fie primii alături în această situație dificilă!?
Reporter: Nu ați reușit să ajungeți la niște teme comune cu liderii de la celelalte sindicate?
M.T.: Nu. Dimpotrivă, uitați-vă cum s-au aliat contra noastră, spunând că noi vrem răul companiei dacă ne cerem niște drepturi! Nu numai că boșii federațiilor sindicale fac non-combat, dar sunt vreo doi - trei dintre ei care au și ieșit cu declarații împotriva acestui protest.
Eu nu spun că noi cei care protestăm suntem buni, iar ei cei care stau pe burtă sunt răi. Va trece timpul, iar oamenii ne vor judeca pe fiecare dintre noi.
Prin protestul nostru, noi atragem atenția asupra faptului că minerii și energeticienii nu sunt încadrați în legea pensiilor la condiții speciale de muncă, iar asta este o mare nedreptate și o discriminare crasă. Pentru că, din această cauză, breasla noastră a ajuns cea mai îmbătrânită dintre toate categoriile de salariați din industria României și s-a ajuns ca oamenii să moară în timpul activității, fără a mai prinde pensia!
Această problemă este și mai dificilă pentru noi, în contextul în care s-a început un program de restructurare fără ca oamenii să fie protejați de o minimă protecție socială, din punct de vedere legislativ.
Aceasta ar trebui să fie o problemă foarte mare și a liderilor politici, și a guvernului prin administrația companiei, dar și a celor 4 federații sindicale reprezentative care sunt negociatoare ale drepturilor din contractul colectiv de muncă, pentru că toți ar trebui să reprezinte oamenii!
Deci depinde de fiecare dintre părți cum se situează și cum tratează această mare problemă, mai cu seamă a federațiilor sindicale, dar și a liderilor sindicali în mod individual.
Oamenii au văzut atitudinea federațiilor sindicale și a tuturor liderilor de sindicat pe parcursul celor 9 săptămâni de proteste, în ceea ce privește această problemă.
Reporter: Care credeți că este motivul pentru care ceilalți președinți de sindicate sau de federații nu vă sprijină?
M.T.: Motive sunt mai multe. Eu cred că în principal mulți sunt înregimentați politic, ba chiar sunt unii care chiar îi mănâncă din palmă lui Pecingină! În privința asta, acest politruc chiar se laudă că el este jupânul sindicatelor din CEO, și am observat toți că în această perioadă deputații Vilceanu și Pecingină împreună cu Pirvulescu, Roșca și Căldărușe, practic au ieșit cu aceleași afirmații.
Uitați-vă că singurul președinte de sindicat care este și membru titular în comisia de negociere și care a ieșit la luptă este Mitrescu!
Constantin Mitrescu și-a dat și demisia din conducerea federației, tocmai datorită faptului că federația a fost pusă la dispoziția intereselor unor politruci și nu mai luptă pentru drepturile minerilor și energeticienilor din CE Oltenia. Iar Pecingină a și sărit cu atacuri fix împotriva lui Mitrescu, în timp ce pe ceilalți care stau pe burtă și îi mănâncă lui din palmă, i-a lăudat.
Cât de ipocrit poți să fii încât să îl critici pe singurul președinte de sindicat care s-a luptat să nu se piardă grupa de muncă, în singura termocentrală care a rămas cu acest drept!?
Tot deputatul Pecingină a ieșit să manipuleze într-o emisiune tv că eu cu Mitrescu am spus că nu trebuie plătite contribuțiile, spunând doar jumătate de adevăr, fix așa cum fac politrucii pentru a manipula!
Noi am spus la acea întâlnire că nu compania trebuie să plătească contribuțiile dacă va trece acest proiect, ci guvernul. Iar zilele trecute le-am demonstrat că în aceleași directive sau norme europene prin care se pot acorda ajutoare de restructurare companiilor afectare de tranziția la o energie verde, sunt capitole și articole care se referă exclusiv că se pot acorda ajutoare și pentru protecția socială a lucrătorilor, prin plata contribuțiilor la sistemul de pensii, pentru a reduce vârsta de pensionare.
Însă v-am spus, timpul trece, iar oamenii vor vedea și motivele și interesele celor care acum sunt numai pentru ei și atât!
Iar în ceea ce ne privește pe noi, nu vom ceda și ne vom lupta până la capăt, fie că vom câștiga sau vom pierde această bătălie.