Un medic gorjean vorbește despre contraindicațiile, riscurile, dar și cine poate face vaccinul antiCovid
Vaccinul anti-Covid este singura opțiune a populației de a scăpa de pandemie. Odată cu lansarea campaniei de vaccinare, oamenii au început să fie speriați, neștiind cum reacționează corpul după imunizare sau la ce riscuri se expun. Medicul de familie Mihai Moisescu a vorbit în cadrul unui reportaj realizat de Târgu Jiu Tv despre riscuri, contraindicații și beneficii.
Reporter: Ce riscuri există dacă ne vaccinăm?
Medic: Eu, când vorbesc de riscuri, mă refer la două tipuri. Riscurile bolii și ale vaccinării. Cel mai mare risc al bolii este că virusul este imprevizibil. Nu știi unde te duce. Vaccinarea în sine, după cunoștințele mele are un singur risc. Este vorba despre șocul anafilactic. Este o afecțiune cunoscută și se tratează. Adrenalina este sfântă. Alt risc al vaccinării nu există. Pentru acest vaccin există anticorpi post vaccinare și după 8 sau 9 luni. Cel puțin 8 luni suntem liniștiți. Este un vaccin în care nu se folosește virusul, ci anumite proteine care se regăsesc în celula virală.
Reporter: Ce persoane se pot vaccina? Există contraindicații?
Medic: Există două contraindicații. Boala acută și pacienții cu afecțiuni grave în stadii terminale, unde vaccinarea nu aduce niciun beneficiu. Nu ar face rău, dar nu îi mai ajută cu nimic. Dacă vorbim la modul sentimental, și o secundă de viață contează extrem de mult, dar trebuie să fim și raționali. În meseria mea, de multe ori am ajuns în fața unui bolnav în stadiu terminal, dar nu ai ce face. Trebuie să îl sprijini moral. Orice vaccinare este blocată dacă există o afecțiune acută, gen febră. Inclusiv femeile gravide se pot vaccina, sunt pro vaccin și pentru ele. Medicina se bazează pe dovezi.
Reporter: Se spune ca, dacă ai un anumit număr de anticorpi, nu poți face vaccinul. Este adevărat?
Medic: Cine a făcut boala are o perioada între 30 și 90 de zile în care există un titlu de anticorpi convenabil, după care se poate vaccina liniștit. Eu am pacienți care au avut Covid, iar după 2 luni de zile și-au făcut vaccinul. Efectiv nu faci decât să îți mărești cantitatea de anticorpi, atâta tot. Nu cunosc contraindicații majore.
Reporter: Se putea face vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie?
Medic: Ideea în sine este bună. Medicii de familie își cunosc pacienții, dar această vaccinare presupune o logistică mai specială care la nivelul medicilor de familie nu există. Imaginați-vă ce ar însemna pacienți cu diverse afecțiuni să stea într-un singur loc, așteptând la rând.