Manu Tomescu: Ne agățăm cu disperare de această șansă
Începe a opta săptămână a protestelor minerilor și energeticienilor din Piața Prefecturii Gorj. Cu ce gânduri, aflați de la unul dintre protestatari, Manu Tomescu.
Reporter: Domnule Tomescu, sunteți unul dintre liderii de sindicat care au protestat timp de 7 săptămâni în Piața Prefecturii din Tg-Jiu, pentru adoptarea proiectului de lege care ar reduce vârsta de pensionare a minerilor și energeticienilor din CE Oltenia. Ce veți face în continuare, luând în considerare și ultimele declarații ale deputatului Dan Vilceanu?
Manu Tomescu: Da, am participat la aceste proteste zi de zi, împreună cu colegii mei din Sindicatul Energia Rovinari și cu mai mulți salariați din termocentrala Rovinari, bineînțeles alături de Bunoiaca, inițiatorul protestului, și de toți ceilalți protestatari din mai multe subunități ale CE Oltenia. Vom duce această bătălie până la capăt, atâta timp cât vom avea acest proiect de lege în Parlamentul României. Ne agățăm cu disperare de această șansă pe care o avem de a ne fi recunoscute, în sfârșit, condițiile speciale de muncă.
În ceea ce privește declarațiile domnului deputat Vîlceanu, chiar sunt uluit. Vă mărturisesc că, atunci când discutăm față în față cu dumnealui, ne ascultă, pare să ne înțeleagă și este cu totul altfel, este un alt fel de om de cum îl vedeam atunci când iese cu declarații în spațiul public, precum că nu susține acest proiect.
Reporter: Ce s-a întâmplat și de ce credeți că s-a răzgândit între timp?
M.T.: Eu cred că domnul deputat Vîlceanu nu este informat, sfătuit corect de cei apropiați dumnealui. Uitați-vă că tot ceea ce spune în aceste zile domnul deputat Vîlceanu sunt exact aceleași vorbe ca ale domnului Burlan, șeful al mare de la CEO, și ale unor doi așa-ziși sindicaliști care au ieșit în spațiul public cu declarații despre acest proiect și despre protestul din Piața Prefecturii. Dacă poziția domnului Burlan o pot înțelege, pentru că este în interesul angajatorului să nu dea un drept pentru a nu crește costul cu munca vie, eu nu o să îi înțeleg niciodată pe sindicaliștii care au tupeul să iese în spațiul public susținând poziția administrației. De aceea și spun că domnul deputat Vîlceanu greșește enorm când își ia informațiile și se bazează pe vorbele unor sindicaliști care nu mai au nicio treabă cu munca, pentru că ei nu mai muncesc în producție de peste 20 sau chiar 25 de ani.
Reporter: Credeți că domnul Vilceanu se lasă influențat de acești sindicaliști de care spuneți dumneavoastră?
M.T.: Da, cred că au și ei o influență foarte mare ținând cont de celălalt deputat al PNL, domnul Pecingină, politicianul care s-a implicat și se implică foarte mult în dezbinarea mișcării sindicale din CE Oltenia. Mai exact, domnul Pecingină împreună cu câțiva boși din sindicate au creat un fel de conclav unde își fac strategii, crezând astfel că prin acei sindicaliști pot să controleze de fapt toată mișcarea sindicală, lucru total greșit pentru că au mai încercat și alții înainte și nu au reușit. Dovada este faptul că sunt proteste de 7 săptămâni în Piața Prefecturii din Tg-Jiu, chiar dacă câțiva boși din sindicate le transmit celor doi politicoeni și administrației companiei că ei au totul sub control.
Reporter: În ce relații mai sunteți cu conducerea FNME? Am văzut că domnul Mitrescu și-a dat demisia din conducerea federației.
M.T.: Biroul executiv al Sindicatului Energia Rovinari, împreună cu comitetul de conducere al organizației noastre, am văzut că nu avem nici un sprijin din partea federației în ceea ce privește susținerea proiectului de lege pentru reducerea vârstei de pensionare, ci dimpotrivă, doi boși din federație au ieșit chiar cu declarații împotriva acestui proiect.
Vedeți dumneavoastră, faptul că celelalte termocentrale din companie au pierdut încadrarea în condiții deosebite, iar Rovinariul nu, acest lucru nu a fost văzut cu ochi buni nici de administrație, dar nici de unii sindicaliști. În tot acest timp, prin tot felul de tertipuri, administrația cu ajutorul sindicatului pe care și l-au creat au reușit să scoată și de la noi câteva ateliere de pe avizele cu locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, intenționând ca an de an să lase și termocentrala Rovinari fără grupă de muncă, așa cum s-a întâmplat cu celelalte trei.
Nici nu vă puteți închipui câte lupte s-au dus pentru a nu pierde și noi în totalitate grupa de muncă, și aici, la termocentrala Rovinari! Iar Mitrescu împreună cu liderii Sindicatului Energia Rovinari au toate meritele pentru că nu au cedat, așa cum au făcut liderii din celelalte termocentrale. Însă cu toate astea avem și noi foarte mulți colegi în termocentrala Rovinari care nu sunt încadrați nici măcar în condiții deosebite de muncă, sau cu perioade foarte mari de lipsă a contribuțiilor pentru această grupă, neplătite de către angajator la casa de pensii. Tocmai de aceea protestăm și ne zbatem, pentru că este strigător la cer de nedrept ca un salariat care muncește în producție în termocentrala Rovinari să nu aibă grupă de muncă! Deoarece colegii noștri din federație ne-au întors pur și simplu spatele în această problemă, președintele Mitrescu și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al acestei federații.
Reporter: O să plecați din FNME către altă federație?
M.T.: Încă suntem prinși cu acest protest și nu am avut timp să dezbatem împreună cu membrii de sindicat această problemă, dar oamenii sunt foarte supărați. Și eu sunt foarte suparat, iar votul meu va fi clar să plecăm din FNME! Eu sunt membru al acestei federații încă de la înființarea ei și am dus multe lupte sindicale sub steagul FNME, însă constat cu amărăciune că acum această federație este ca o armată de lei condusă de niște oi. O organizație sindicală, fie că vorbim de sindicat, federație sau confederație, dacă nu duce lupte sindicale pentru drepturile și interesele membrilor ei, ea nu mai are nici o valoare.
Conducerea FNME cunoaște această problemă a noastră în ceea ce privește grupa de muncă de mult timp și nu ne-a susținut niciodată în această privință. Dimpotrivă, văd că ne pune piedici. Ne-au mai păcălit o dată în 2018, când și atunci au ieșit unii că fac și că dreg, dar până la urmă au mai pus câte o lună în plus doar la cei care au fost încadrați în condiții deosebite, iar restul au rămas tot așa.
Acum cel puțin doi boși din această federație au ieșit în spațiul public și s-au exprimat clar împotriva noastră, a celor care protestăm ca să ne câștigăm acest drept, iar aceste mizerii pe care le-au făcut, nu le puteam tolera sub nici o formă!
Reporter: Domnul Căldărușe a anunțat că demarează proteste începând de luni, ce părere aveți?
M.T.: Mă bucură faptul că și alte organizații sindicale demarează proteste! Minerii și energeticienii din CE Oltenia sunt într-o situație foarte dificilă și trebuie în primul rând să ne luptăm pentru aspectul social al acestei restructurări. Dacă SMEO va avea aceleași revendicări pentru care noi protestăm de 7 săptămâni în Piața Prefecturii din Tg-Jiu, sau cel puțin pe cele două, cele mai importante pentru minerii și energeticienii din această companie, atunci clar vor avea toată susținerea și aprecierea noastă.
Mai exact, prima revendicare să fie adoptarea, promulgarea și publicarea în monitorul oficial a proiectului de lege pentru reducerea vârstei de pensionare, care se află acum în comisiile din Camera Deputaților, și, cea de-a doua, plata birului certificatelor de carbon să o facă guvernul și nu noi, minerii și energeticienii, în așa fel încât să putem beneficia și noi de creșteri salariale, cum ar fi drept și firesc.