Continuă protestele. Manu Tomescu: Trece timpul și salariații rămân fără protecția socială
Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia nu renunță la proteste, în ciuda semnalelor descurajatoare primite de la guvern. Proiectul de lege care ar permite pensionarea la 52 de ani a celor care au avut condiții grele de muncă a primit aviz negativ. Cum au perceput asta cei care au protestat zece săptămâni în Piața Prefecturii ne spune Manu Tomescu, vicepreședinte al Sindicatului Energia Rovinari.
Reporter: Domnule Tomescu, s-au încheiat cele zece săptămâni de proteste iar de luni începe cea de-a unsprezecea. Sunteți mulțumit de cum au evoluat lucrurile în tot acest timp sau nu?
Manu Tomescu: În primul rând am demonstrat și am reușit să arătăm opiniei publice, dar și colegilor din companie, că noi, minerii și energeticienii din CE Oltenia, am fost discriminați zeci de ani la rând în legea pensiilor, iar Guvernul României împreună cu boșii sindicali aserviți puterii continuă să ne disprețuiască chiar și în această perioadă critică în care suntem loviți de un program de restructurare draconic.
Am putut observa cu toții că administrația companiei a declarat oficial că nu sunt probleme cu personalul, dacă acest proiect de reducere a vârstei de pensionare ar fi adoptat, dar cu toate astea vreo doi trei boși din sindicate au ieșit public să mintă că, dacă s-ar reduce vârsta de pensionare, ar rămâne compania fără personal productiv.
Am mai demonstrat că în normele, directivele și deciziile Uniunii Europene sunt capitole care fac referire clară la protecția socială a lucrătorilor afectați de tranziția la o energie verde, conținând articole în care se specifică clar că se pot acorda fonduri inclusiv pentru plata contribuțiilor la sistemele de pensii și că, în fondurile europene de 2 miliarde euro alocate României pentru "tranziția justă", sunt prevăzute și sume exclusiv pentru protecția socială a lucrătorilor afectați. Iar, în ceea ce privește plata contribuțiilor pentru condiții speciale de muncă a minerilor și energeticienilor din CE Oltenia, ar fi vorba de o sumă de până în 50 de milioane de euro. Deci o sumă infimă, de 2,5% doar din aceste fonduri!
Deci într-un fel eu consider că ne-am făcut datoria pe parcursul acestui protest, făcându-ne cunoscută principala revendicare, dar nu sunt mulțumit.
Reporter: Ce sperați și la ce vă așteptați? Ce v-a nemulțumit?
M.T.: Vedeți dumneavoastră, datorită faptului că nu ne sunt recunoscute condițiile grele de muncă, că breasla noastră nu este încadrată în legea pensiilor la condiții speciale de muncă și pentru că nu ne sunt plătite contribuțiile pentru condiții speciale de muncă, s-a creat un genocid social prin care minerii și energeticienii trecuți de 50 de ani mor pe capete din timpul activității fără a mai prinde pensia, iar cei care sunt mai norocoși și puțini mai sănătoși, apucând pensionarea, ies cu pensii mult mai mici în comparație cu cei pensionați de pe grupa de muncă în condiții speciale!
Eu sunt nemulțumit pentru că timpul trece, iar punerea în practică a programului de restructurare fără ca oamenii să beneficieze de această modificare legislativă lasă minerii și energeticienii fără o protecție socială sigură, dar și cu pensii mult mai mici decât li s-ar cuveni.
Reporter: Tot nu ați reușit să îi convingeți să vă susțină pe boșii din federații, așa cum le spuneți dumneavoastră?
M.T.: Nu. Cu toate că avem dreptate având toate motivele din lume și meritând cu prisosință încadrarea activității noastre la condiții speciale de muncă, niște boși din sindicate se opun cu înverșunare și fac tot posibilul să nu ne câștigăm acest drept! Am văzut asta prin non-combatul sindical pe care-l practică, prin întâlnire din spatele ușilor închise cu liderii politici pe care i-au convins să nu ne susțină proiectul, dar și prin declarațiile lor potrivnice, spuse pe la radio și televiziuni.
Acești boșii sindicali invocă tot felul de motive doar pentru a impiedica adaptarea acestui proiect și după ce că fac aceste nemernicii, vreo doi trei dintre ei mai au tupeul și nesimțirea să mai iese și cu declarații împotriva celor care protestăm în stradă!
Reporter: Dar nici pe liderii politici, mai ales pe cei de la putere, nu i-ați convins, ținând cont de avizul negativ dat de guvern.
M.T.: Da, am văzut, dar v-am spus cine îi influențează, ținând cont că și boșii sindicali potrivnici și deputații respectivi invocă aceleași motive.
În ceea ce-i privește pe politicienii locali, mai exact parlamentarii de Gorj, avem un deputat al coaliției de la putere, Radu Miruță de la USR, care ne susține și care a și depus un amendament în acest sens, cei de la PSD au depus și ei un amendament pe acest proiect, iar ulterior au inițiat un alt proiect doar pentru cei încadrați în condiții deosebite, însă îi vom vedea cum vor vota proiectul pentru care noi protestăm, iar pe cei doi deputați ai PNL este de neînțeles răzgândeala lor, ținând cont de faptul că Dan Vilceanu când a fost în opoziție a avut o inițiativă exact în acest sens și se bătea cu pumnii în piept că el a vrut să prindă minerii și energeticienii la condiții speciale de muncă în legea pensiilor, dar nu a avut majoritate și s-au opus unii sindicaliști!
Din nefericire pentru noi, cei care ducem cu adevărat greul în această companie, aceasta este starea de fapt în care ne aflăm după zeci de ani în care am fost disprețuiți și discriminați față de celelalte categorii profesionale care beneficiază de condiții speciale de muncă, dar având condiții de muncă mult mai ușoare decât ale noastre! Și iată că nici după cele 10 săptămâni de protest nu am reușit să-i convingem pe capii care ne conduc din punct de vedere politic, sindical și profesional, că, înainte de a începe programul de restructurare propriu-zis, trebuie adoptat urgent proiectul de lege pentru reducerea vârstei de pensionare, prin încadrarea activității minerilor și energeticienilor din CE Oltenia, la condiții speciale de muncă în legea pensiilor.