Daniel Burlan (CE Oltenia): Am avut emoții
Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a vorbit despre amenzile pe care le risca producătorul de energie dacă nu reușea să cumpere toate certificatele de dioxid de carbon până la finalul lunii aprilie. Burlan a explicat, la Gorj TV, că, pe lângă cele 241 de milioane de euro primite de la Guvern ca ajutor de stat, compania a mai cheltuit peste 70 de milioane de euro ca să poată cumpăra toate certificatele necesare.
Reporter: Ce a însemnat această conformare și dacă ați avut emoții?
Daniel Burlan: A însemnat un efort financiar suplimentar din partea CE Oltenia. Nevoile și estimările au fost făcute pentru un preț al certificatelor între 26 și 35 de euro, iar ultimele certificate achiziționate au fost peste 47 de euro. Am avut emoții, dar știam că ne vom conforma. Dacă mai întârziam, ajungeam să achiziționăm certificate și cu 50 de euro plus o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat. A însemnat și o contribuție suplimentară a CE Oltenia. 75 de milioane de euro. Asta arată că există potențial și un prag de susținere a prețului certificatului de CO2 de către CE Oltenia.
Rep.: Anul trecut, v-au mai rămas bani din ajutorul de salvare și i-ați cheltuit chiar și pentru salarii pentru că nu aveați contracte. Cum stau lucrurile acum, în 2020?
D. B.: Și anul trecut am avut acel ajutor de salvare pe care l-am utilizat pentru achiziția certificatelor de CO2, dar, la începutul anului 2020, nu aveam contracte pentru susținerea actitivității CE Oltenia. Începând cu a doua jumătate a anului, am avut contracte. 2020 este însă altceva. Avem contracte pentru patru grupuri încărcate și chiar și pentru al cincilea începând cu luna iunie.
Rep.: Care mai sunt noutățile de la Comisia Europeană privind planul de restructurare?
D. B.: Suntem într-un dialog permanent cu Comisia Europeană. Suma aceasta de 241 de milioane de euro, dacă a fost acordată ca parte a ajutorului de stat pentru restructurare, sigur a avut și un acord al Comisiei Europene. ultima discuție pe care am avut-o cu Comisia Europeană a avut un feedback că suntem pe drumul cel bun privind planul de restructurare.
Rep.: Au mai fost puse și alte întrebări de către cei de la Comisia Europeană, au cerut noi lămuriri?
D. B.: Poate săptămânal dăm update-uri la planul de restructurare. Am început să demonstrăm Comisiei să suntem pregătiți să implementăm acel plan. Dacă la începutul implementării, aveam contracte de 200 de milioane de euro și Comisia se întreba cum ne asigurăm cei 1,5 miliarde ca și contribuție proprie, pe 8 martie, când am avut o altă discuție, avem contracte de 400 de milioane de euro, de 800 de milioane de euro și facem contracte în continuare ca să demonstrăm că suntem pregătiți să contribuim cu acea sumă de 1,5 miliarde de euro. Aceste contracte sunt doar pe contracte bilaterale pentru că mai vin și alte venituri care să ne asigure diferența.