De câți bani are nevoie România pentru a supraviețui fără cărbune

Dumitru Chisăliță, expert în domeniu și președintele Asociației Energiei Inteligente, crede că România trebuie să facă investiții de peste 100 de miliarde de euro, poate chiar 150 de miliarde pentru a putea supraviețui energetic fără cărbune

. “Fără crearea unui nou sistem energetic, nu se poate elimina producerea energiei electrice pe bază de cărbune. Asta înseamnă, apariția de noi capacități de producție, sisteme de transport energetice eficiente și eficace, sisteme de stocare și echilibrare și noi tehnologii de folosire a energiei - încălzire, apă caldă, preparare hrană, transport, instalații industriale etc. - , care să îndeplinească condițiile de taxonomie, presupun costuri de peste 150 de miliarde de euro”, explică acesta.

Pentru moment, nu există proiecte consistente în acest domeniu. Virgil Popescu anunța tot la întâlnirea cu presa de la mijlocul lunii octombrie că: „sunt aprobate aproximativ 900 de milioane de euro pentru județul Gorj pentru investiții pentru unități pe bază de gaz natural pentru producerea energiei electrice, pentru fotovoltaice, există un volum foarte mare financiar care vine în județ tocmai pentru a face și mai eficientă această companie și a o pregăti de viitor”, a declarat acesta, citat de https://romania.europalibera.org.

Aceasta în condițiile în care România a aderat la un plan european prin care toate minele din Uniunea Europeană trebuie închise până în 2030. Motivul: poluarea exagerată pe care o provocă energia electrică și termică produsă prin arderea cărbunelui, poluare care a contribuit la efectul de încălzire globală.

În cazul României, Bucureștiul mai poate cere o dispensă până în 2032 pentru a închide minele care mai sunt funcționale. „România are ca țintă scoaterea din uz a 4.59 Gwe capacitate pe cărbune până în anul 2032, conform Planului Național de Redresare și Reziliență al Guvernului României”, ne spune Dumitru Chisiăliță, președintele Asociației Energiei Inteligente.

Vizualizări: 768

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: