Cum se refac localităţile gorjene, afectate de cutremure

Au trecut patru luni de la cutremure, iar localităţile din Gorj, afectate de seisme, încă se refac.

 

La Arcani, o şcoală a fost demolată, urmând ca în locul acesteia să se contruiască una nouă: „Pentru şcoală am primit bani. Am început şi demolarea, în paralel lucrăm la studiile de fezabilitate pentru a ridica o şcoală nouă. Toate expertizele ne-au indicat faptul că trebuie demolată. Din păcate replicile au accentuat problema. Puteam să încercăm şi o consolidare, dar ar fi însemnat foarte, foarte mulţi bani. Şcoala va fi rdicată pe acelaşi teren, doar că va avea o altă formă, va fi ceva mai mică şi nu va avea etaj”, a declarat edilul Aristică Coiculescu, pentru Pandurul.

În ceea ce priveşte starea bisericilor, documentaţia este mult mai complicată: „Am avut discuţii cu Mitropolitul de la Craiova, ele nefiind în patrimoniul primăriei, ele se subordonează Mitropoliei Olteniei. A venit şi Înalt Prea Sfinţitul şi se ocupă de toate documentaţiile. Ştiu că s-au făcut o parte din expertizele tehnice, pentru că aici lucrurile stau mai delicate, au venit echipele, s-au făcut şi scanări la biserici. Toată situaţia este coordonată de Mitropolia Olteniei, care şi plăteşte aceste expertize şi proiecte. Situaţia este în lucru, dar oamenii s-au mişcat foarte rapid. Au venit şi au luat probe din materiale, din picturi. Lucrurile sunt avansate”, a mai spus primarul comunei Arcani.

Drumurile de la Arcani au fost analizate în teren de experţi în domeniu şi nu necesită intervenţii: „Drumuri afectate de seisme nu am avut. La noi avem avantajul poziţionării drumurilor, nu prea sunt pe parte deluroasă sau de munte şi nu prea există alunecări. Am făcut un traseu la picior cu oameni de profesie şi totul este în regulă”, a adăugat Aristică Coiculescu.

Şi la Leleşti lucrările sunt în desfăşurare: „Noi nu am avut şcoli afectate. Am avut trei biserici cu turlele afectate. Deocamdată suntem în fază de documentare, a durat mai mult cu obţinerea actelor. Nu aveau expertize şi releveuri”, a spus Laurenţiu Turcilă, primarul comunei Leleşti.

În comuna Leleşti a fost instalată şi o staţie de măsurare a seismelor: „Cei de la INFP au instalat o staţie de măsurare. În ultima lună nu au mai venit să verifice, deoarece totul este oferit direct prin satelit. Primesc date în timp real, dacă funcţionează sau dacă nu funcţionează”, a transmis edilul.

Vizualizări: 748

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: