Regele Mihai, la Dobrița. Casa în care s-a refugiat, transformată în pensiune
Casa în care s-a refugiat Regele Mihai, la Dobrița, a fost transformată în pensiune. Puțină lume cunoaște povestea domiciliului strict secret al Regelui Mihai I și al Reginei Elena în satul gorjean, în zilele imediat următoare actului de la 23 august. Majestatea Sa și Regina-mamă au stat în conacul din sat, păziți de furia dezlănțuită a armatei germane doar de o mână de soldați români patrioți.
Timp de trei săptămâni, satul Dobrița a fost capitala României. Conacul lui Petrică Petrescu și al soției sale Ana, fiica medicului Dumitru Culcer, a fost atunci cea mai bună ascunzătoare. De şederea Majestăţii Sale la ei în sat îşi aduc aminte şi acum, cu emoţie, bătrânii. Vorbesc numai lucruri frumoase. „Perioada șederii aici a fost marcată de atracția și de aptitudinile pe care le-a avut regele pentru aviație. S-a profitat de faptul că, în zonă, era un aeroport și el a făcut câteva zboruri la Dobrița. După părerea mea, a riscat mult atunci, dar probabil se mai stinsese focul evenimentelor din 23 august. Era câinele însoțitor care urmărea avionul în zbor și se gudura când avionul survola zona”, ne-a mai mărturisit Nicolae Săvulescu.
Regele le dădea bomboane copiilor
Regele era foarte popular. Vorbea cu toți sătenii și le dădea bomboane copiilor prin sat. „Era un om simplu, sigur, cu niște măsuri de siguranță și precauție, dar asta nu împiedica să le dea chiar copiilor bomboane. Alimentarea cu lapte o făcea de la animalele din zonă pe care le mulgeau militarii”, își amintesc bătrânii.
Momentul de cotitură care a fost declanşat când Regele Mihai I a transmis „un comunicat important pentru ţară” a fost de-a dreptul riscant pentru familia regală. „Regele trebuia pus la adăpost. De multă vreme, existau discuții că Tismana era văzută de cercurile politice de la București ca o capitală de rezervă. Vedeți și ultimul eveniment: păstrarea tezaurului național în grota de la Tismana”, a explicat istoricul Gheorghe Gorun.
Nu s-a temut să piloteze la Dobrița
Regele Mihai a venit în Gorj la sfatul generalului Constantin Sănătescu, de altfel, și el originar din Gorj. Acesta îl cunoştea foarte bine pe colonelul Petrică Petrescu, ce fusese în trecut şi prefect al județului Gorj. Conacul acestuia putea oferi condiţii optime familiei regale, se afla într-un loc liniştit, la poalele munţilor, şi era foarte aproape de aeroportul de la Stăneşti, de unde regele şi mama sa puteau decola rapid, în cazul în care nemţii ar fi încercuit zona. „Mihai I nu s-a temut să piloteze la Dobrița. Mama sa îl urmărea cu emoție de fiecare dată când zbura”, după cum povestește proprietarul conacului din Dobrița, Petre Bumbaru.
INVESTIȚIE
Proprietarul conacului a investit, în 20 de ani, aproape o jumătate de milion de euro pentru a-l restaura și a-i reda farmecul de odinioară, acesta fiind distrus mai bine de jumătate. Cine își dorește o experiență de neuitat poate petrece o noapte în camera în care a dormit Regele. Aceasta are o suprafață de 27 de metri pătrați, baie, iar proprietarul a înfrumusețat camera, ca întreg conacul, cu mobilier rustic, pentru că mobila originală a fost distrusă în perioada comunismului.