Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Cum să pregătești acasă faimoșii cartofi fondanți!

Una dintre cele mai interesante garnituri festive pentru friptură sunt niște cartofi foarte gustoși dar, mai ales, foarte aspectuoși. Cartofii fondanți sunt definiți nu doar de gust ci și de formă și se servesc mai ales în restaurante. 

Cartofii fondanți trebuie să aibă forma consacrată, de butoiaș îndesat.  Metoda de gătire a cartofilor fondanți implică, tradițional, tăierea lor în formă de cilindru, rumenirea capetelor și apoi coacerea lor cu unt și supă.

Ingrediente: în funcție de numărul de persoane

    2 cartofi/persoană

    1 lingură de ulei de măsline

    2 căței de usturoi întregi (sau mai mulți, dacă se dorește).

    3-4 rămurele de cimbru

    30 de grame de unt

    300-400 ml. de supă de pui (după cât de mare e tigaia)

    sare și piper

Mod de preparare:

Porniți cuptorul și fixați la 200°C. Alegeți apoi cartofi de mărime pe cât posibil egală, îi spălați bine apoi curățați și îi mai clătiți încă o dată cu multă apă rece și îi uscați.

Pentru a obține forma specifică de cartofi fondanți, mai întâi le tăiați capetele, așa încât aceștia să poată sta vertical.

Cu un cuțit bine ascuțit sau cu peeler-ul pentru legume, reduceți partea bombată a cartofilor, să arate pe cât posibil mai mult ca niște cilindri. Resturile decupate din cartofi se pot folosi cu succes la o supă cremă sau la alte preparate.

Apoi se taie cartofii în felii de grosime egală (cam de 4 cm grosime). Acest aspect îi face să semene cu scoicile saint jaques.

Se sărează și se piperează rapid cartofii, se încinge tigaia pe foc iute și se adaugă uleiul de măsline.  Apoi se așează în tigaie cilindrii de cartofi, sprijiniți pe suprafața plată. Se prăjesc în această poziție până când s-au rumenit frumos apoi se reduce focul la mediu și se întorc cartofii pe partea opusă.

Se adaugă în tigaie cimbrul, cățeii de usturoi și untul, tăiat în bucățele mici și se prăjesc cartofii în continuare, încă 5 minute, la focul care a rămas la poziția medie. După ce au trecut cele 5 minute în care cartofii fondanți s-au scăldat în untul fierbinte se adaugă supa de pui fierbinte. Trebuie pusă atâta supă cât să ajungă nivelul lichidului cam la ½ – ¾ din înălțimea cartofilor, să nu-i acopere.

Se ia tigaia de pe plită și se pune la cuptorul încins la 200°C pentru 15-20 de minute.  Trebuie lăsați la cuptor până când supa se evaporă complet iar suprafața superioară are o crustă.

Pe lângă faptul că sunt atât de aspectuoși, sunt și gustoși și cu o textură excelentă, una dintre cele mai bune garnituri servite în restaurante.

Galerie foto





Vizualizări: 1,241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: