Cum să câștigi la loto de 7 ori din 10 încercări folosindu-te de matematică
Marți seara, pe un stadion din Cracovia, se petrecea un fapt banal: Germania și Anglia jucau încă o semifinală de turneu major important, la sportul fotbal. De data asta, era vorba despre semifinala Campionatului European U21. Știu, aproape că nu e o știre că acești doi coloși se întâlnesc într-o semifinală, plus că mă veți putea întreba, pe bună dreptate, de ce ați vrea să citiți despre o semifinală europeană de tineret aici. Dacă vă voi spune că portarul Germaniei a fost eroic în timpul regulamentar și în prelungiri, de asemenea risc să pierd din cititori, pentru că Germania are de departe cea mai bună școală de portari din lume și au mai mulți eroi în domeniu decât restul țărilor la un loc, APROAPE.
Despre un alt moment chiar merită însă să vă povestesc. Înainte de asta, trebuie să vă spun că meciurile de fotbal în care câștigătoarea ajunge să fie desemnată la lovituri de la 11 metri sunt numite, în limba de lemn a fotbalului, „loterii”. Se insinuează, așadar, ba chiar mulți o spun pe șleau, că știința, tehnica, pregătirea sau antrenamentul nu te pot ajuta, în acest caz în care norocul îți decide exclusiv viitorul. Dar aici intervine matematica, subspecia „statistică”, mai precis, care ne contrazice, lovindu-ne cu cifrele reci peste față. Cifre care spun că, din totalitatea meciurilor în care au ajuns la lovituri de departajare, Naționala Germaniei a câștigat 71%. Franța, Olanda, Spania și alte mari imperii europene, sunt toate undeva sub 50%. Dar totul culmină cu Imperiul Britanic, ai cărui membri închid deja televizoarele când se pregătesc penaltiurile, pentru că Anglia a câștigat doar 17% dintre meciurile ajunse la „loterie”, ceea ce-i face, probabil, cei mai proști jucători la loto din istoria jocului de loto și/sau de fotbal.
Și, dacă nu înțelegeți cum e posibil ca nemții să câștige la loterie de 7 ori din 10, iar adversarii lor de aseară, Anglia, nici măcar de 2 ori, vă îndrept atenția înspre un gest al portarului echipei Germaniei de tineret, Julian Pollersbeck, care înainte de fiecare șut al unui jucător advers, fără excepție, s-a căutat în jambierul stâng și a scos o hârtiuță, pe care o analiza scurt, dar serios, și apoi o împăturea cu grijă și o punea la loc. Pe hârtiuță, erau trecute, desigur, în cel mai pur stil nemțesc, probabilitățile legate de unde va executa penaltiurile fiecare jucător din echipa Angliei în parte. Rezultatul? Portarul neamț a ghicit de 3 ori din 5 colțul pe care a bătut jucătorul din fața sa, iar de două ori a și apărat șutul respectiv. Germania merge mai departe, așadar, către finala cu Spania, și amintește tuturor popoarelor, inclusiv nouă, de ce seriozitatea și respectul pentru știință și detalii bine documentate îți aduc doar succese, pe termen scurt, mediu și lung. Se aude și la Cotroceni, domnul pseudoneamț?