Continuăm sau schimbăm? Șapte pentru Târgu Jiu!

Târgujienii își aleg duminică primarul, după o campanie mult mai interesată decât cea din vara trecută. Lupta se dă fără îndoială între PSD și PNL, mai exact între Aurel Popescu și Marcel Romanescu. Ceilalți candidați speră cel mult să facă pragul de 3%, pentru a-și recupera de la stat banii investiți în campania electorală. Ce alegem?

Aurel Popescu, candidatul PSD, se dorește un continuator al lui Florin Cârciumaru. Cu o notorietate scăzută acum câteva luni, a avut șansa sau neșansa de a deveni cunoscut prin reacția greșită, lipsa de reacție sau reacția întârziată în legătură cu unele probleme, de la lipsa iluminatului la Coloana Infinitului la amenzile aplicate de polițiștii locali pentru comentariile de pe facebook, de la problema cailor lăsați liberi pe străzi până la câinele care a mușcat o fetiță de față etc. Aurel Popescu a fost prudent când trebuia să arate fermitate, iar gurile rele spun că atunci când a vrut să ia măsuri cu unii subordonați l-a înfuriat pe fostul primar Cârciumaru. Peste toate au venit retrogradarea echipei Pandurii și țeapa dată de guvernul PSD bugetarilor. Lui Aurel Popescu i s-a întâmplat tot ce i se putea întâmpla rău în ultimele săptămâni, dar are în spate un partid cu un electorat stabil și disciplinat. Plus că pentru mulți problemele de mai sus nu fac parte din preocupările lor zilnice, oricâtă importanță le-ar da presa.

Marcel Romanescu, candidatul PNL, va aduna voturile antiPSD, fiind cel mai bine poziționat candidat al opoziției. Dacă ar avea și un partid în spate, ar avea o șansă reală. Partidul Național Liberal a greșit în primul rând prin faptul că nu a negociat susținerea altor partide, mulțumindu-se să le reproșeze celorlalți că au propus candidați care să divizeze votul dreptei. Romanescu a stat departe de scandaluri, dar a avut câțiva susținători, în mediul online în special, care au demonizat adversarul. Pentru a deveni primar, Romanescu trebuie să ia în numele PNL de trei ori mai multe voturi decât a luat Lupulescu acum un an, ceea ce este extrem de dificil. Dar, va avea fără îndoială un rezultat bun, cum liberalii nu au mai văzut demult.

Viorel Caragea, aspirantul la locul al treilea, a știut să producă subiecte, să fie în centrul atenției, deși nu a venit cu dezvăluirile la care se așteptau unii. Am auzit tineri care îl votează pentru că nu face parte din clasa politică, dar și oameni maturi care vor ordine și disciplină la primărie. Trecutul nu-l avantajează însă, mai ales că Viorel Caragea nu a simțit nevoia să clarifice public lucrurile de care a fost acuzat când era șeful IPJ Gorj. Caragea va avea un scor bun, care îi va da motive să rămână în viața publică.

Radu Miruță, candidatul USR, foarte tânăr și cu o lipsă de experiență evidentă. Vine dintr-o echipă care la nivel național știe să facă notă discordantă cu actuala clasă politică, ceea ce îi va aduce voturi de la cei care s-au săturat să vadă alte măști în aceeași piesă. Miruță nu este însă un candidat cu șanse, așa că nu va fi votat de electoratul pragmatic. Bine ar fi dacă măcar ar convinge și alți tineri să i se alăture.

Eduard Lădaru este singurul candidat din vara trecută care a intrat și de data asta în luptă. Va lua mult mai puține voturi, tot din cauză că este privit ca un candidat fără șanse. Și Daniela Grădinaru de la PMP va fi mult sub voturile luate de Liviu Andrei în vară, fiind destul de probabil ca nici ea, nici Lădaru să nu facă pragul de 3%. Și mai este un candidat independent, Gheorghe Caralicea, care face figurație, dar a fost o pată de culoare în această campanie. Caralicea este un om simplu, șofer rămas șomer, care vrea sincer să se schimbe lucrurile în bine.

Vizualizări: 687

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: