Evreul ultraortodox și evreica ceva mai normală la cap (nu e banc, e realitate)

Dacă uneori vă încurcați în atâtea religii și chiar dumnezei, e de înțeles. E pentru că sunt foarte multe. Și practicanții acelor religii ne avertizează că trebuie să respectăm asta. Și da, trebuie să le respectăm religiile și credințele chiar și atunci când fiecare om va ajunge să aibă religia lui. Mi se pare normal să ceri să fii respectat. Dar depinde ce înțelegi prin asta. Oamenii fără religie, dar buni, morali și mărinimoși, respectă pe toată lumea, în sensul că sunt extrem de toleranți. Asta doar până când li se cere respectarea unor reguli ale respectivei religii care încalcă libertățile sau drepturile altora. Să vă dau un exemplu.

O bună parte dintre evrei (aproximativ un sfert dintre evreii din Israel) practică iudaismul ortodox. Aceasta este o formă de manifestare a religiei care respinge complet regulile societăților seculare. Problema e că acele societăți seculare le oferă servicii, ca în cazul companiei aeriene israeliene El Al, care pe 10 februarie s-a confruntat cu o situație destul de des întâlnită, în cazul ei: un evreu ortodox a dorit ca femeii de lângă el să i se ceară să schimbe locul în avion, deoarece religia nu-i permite să stea lângă o femeie. Poate vă vine greu să credeți, dar compania aeriană s-a conformat și femeii (o fostă avocată de 82 de ani, apropo) i s-a cerut să schimbe locul. Ce este cu adevărat greu de crezut e că este o practică uzuală ca pasagerilor de sex feminin să li se ceară să schimbe locul în avion deoarece se nimeresc lângă pasageri bărbați ultra-ortodocși. Și chiar să-l schimbe! Doar că fosta avocată nu a fost împăcată cu situația și a dat în judecată compania. Evident, a câștigat. Și a creat un precedent: în sensul că o judecătoare a spus că sub nici o formă nu i se poate cere unui pasager care și-a cumpărat bilet să-și schimbe locul pentru că genul sau sexul respectivului pasager nu e pe placul religiei celuilalt.

Și mai amuzant este că avocata de 82 de ani (ea însăși religioasă) povestește cum l-a confruntat pe respectivul dobitoc (mă scuzați, așa-s eu, mai intolerant cu religiile) și l-a întrebat care e problema lui. Omul a zis că să stea lângă o femeie contravine Torei, iar femeia a răspuns că nici vorbă să se spună în Tora că bărbații nu trebuie să stea lângă femei. Ultra-ortodoxul a recunoscut că așa e, dar (atenție aici) „există o regulă generală că o persoană nu trebuie să se pună într-o situație periculoasă”. Da, exact, avocata de 82 de ani era o ispită „periculoasă” pentru labagiul ultra-ortodox.

Ei bine, cam asta este linia unde trebuie să ne oprim cu toleranța: tragem linia acolo unde ne sunt încălcate drepturile și libertățile, adică ni se cere să fim toleranți cu intoleranții. Asta nu se va întâmpla niciodată, iar lumea merge în direcția bună din acest punct de vedere. De altfel, compania aeriană a spus că a înțeles perfect motivarea deciziei instanței și că își va instrui angajații să refuze cererile pasagerilor care vor ca vecinii lor de scaun să fie mutați pe considerente de sex sau religie. Dar, desigur, nebunii ultra-religioși sunt oricând liberi să zboare direct cu Domnul, fără să apeleze la binefacerile societății seculare.

Intoleranța trebuie tratată cu intoleranță extremă.

Vizualizări: 2,194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: