Cu cât vând gorjenii porcii

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar unii gorjeni vor să-și rotunjească veniturile. Au postat anunțuri pe internet că au porci de Crăciun la vânzare. Prețurile variază. Producătorii cer între 15 și 20 de lei pe kilogram. 

Cum sunt mulți cei care au renunțat să crească porc în propria gospodărie preferând să-l cumpere gata crescut în decembrie, producătorii nu vor duce lipsă de clienți. „Vând porc de 250 de kilograme, numai bun pentru Crăciun”, e doar unul dintre anunțurile postate recent pe internet.

Animalele sunt pe alese, iar prețul se negociază. „Eu vând cu 15 lei kilogramul în viu. Am un porc de aproape 200 de kilograme. Am crescut trei porci. Unul pentru noi, unul pentru copil că e la bloc și unul îl vindem. Mai recuperăm din investiție de Crăciun și folosim banii să cumpărăm altceva pentru masa de sărbători. Nu e ușor să crești un porc, dar cum suntem la țară, rămân resturi de mâncare, mai punem niște porumb, mai cumpărăm furaje și e gata porcul. Nu mai punem munca noastră, dar în fiecare an am avut măcar un porc în plus înainte de Crăciun să-l vindem și să mai luăm și noi un ban”, a spus un bărbat din Roșia de Amaradia. 

Alții au fixat prețuri între 18 și 20 de lei. „Noi nu mai creștem de ani buni porci. Preferăm să cumpărăm unul gata crescut de Crăciun. Îl sacrificăm și facem cele necesare, dar dăm banii jos, nu ne mai chinuim cu rânitul și tot ce înseamnă să crești un porc. Din magazin nu prea cumpărăm. Nu se compara carnea de porc crescută bio cu ce găsim noi în market”, e de părere o femeie din Bengești-Ciocadia.

Pentru a evita procedurile de transport a animalelor vii, orășenii care vor să cumpere un porc crescut la țară se pot înțelege cu crescătorul de la sat pentru a tăia porcul în gospodăria vânzătorului, urmând ca animalul să fie transportat, tranșat, la oraș.

Vizualizări: 1,218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: