Cine mai ascute creioanele în Ministerul Energiei? Bilanțul lui Constantin Ștefan, înainte să plece acasă!

Contantin Ștefan „a terminat de ascuțit creioanele” din Ministerul Energiei și s-a întors la Complexul Energetic Oltenia. Omul PSD, care s-a plâns mereu că nu i se dau atribuții în minister, a fost înlocuit cu un alt coleg de partid. La final de mandat, Ștefan a postat un mesaj pe Facebook, plin de cuvinte mari, greu de înțeles de omul de rând. Stau dovadă „Like-urile” date postării. Dintr-o țară întreagă, doar aproximativ 150 de persoane au apreciat textul social-democratului.

Despre Constantin Ștefan nu s-au auzit prea multe, în perioada în care a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Energiei. Într-un moment de sinceritate, însuși șeful său, pe linie de partid, Mihai Weber a răbufnit și a afirmat că „nu l-a trimis în minister ca să ascută creioane colorate”. Aparent, Weber l-ar fi dorit pe Ștefan mai aplecat spre problemele CE Oltenia, dar Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, ar fi avut alte cerințe de la subalternul său. Care ar fi fost acelea, greu de spus. La final de mandat, fostul secretar de stat a înșirat o serie de „realizări”. Ce o fi vrut să spună, numai el știe. Redăm mai jos mesajul său.

Îi mulțumesc domnului Sebastian – Ioan Burduja - Ministrul Energiei pentru colaborarea excelentă pe care am avut-o încă de la preluarea mandatului domniei sale.

Menționez că această bună colaborare s-a concretizat prin preluarea și punerea în aplicare a soluțiior propuse referitoare la menținerea activității CE Oltenia, propuneri înaintate atât domniei sale cât și domnului Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României, prin intermediul rapoartelor de analiză și notelor de informare.

Amintesc aici doar câteva dintre acestea:

-Preluarea propunerii privind constituirea grupului de lucru (inițial: la nivel guvernamental) care să analizeze și să înainteze propunerile concrete care să stea la baza negocierii actualei forme a Planului de Restructurare al CE Oltenia și a PNRR - Componenta 6 Energiei, respectiv să monitorizeze și să evalueze ducerea la îndeplinire a celor enunțate mai sus;

-Luarea în considerare a Studiului de adecvanță al Transelectrica - ca până în anul 2030 CE Oltenia să mențină în exploatare comercială minim 1.500 MW - 5 gr. en. de 330 MW;

- Demararea, cu celeritate, a procedurilor de notificare și negociere cu CE în scopul #decalării Planului de Restructurare al CE Oltenia până la #realizarea noilor grupuri energetice pe gaz de la Turceni și Isalnița;

-Modificarea legislației care să reglementeze noțiunea de "rezervă de capacitate" din perspectiva funcționării pieței de energie.

-Toate acestea având ca fundament atât asigurarea securității energetice a României cât și necesitatea menținerii miilor de locuri de muncă la CE Oltenia.

De asemenea, apreciez, în mod deosebit, faptul că sesizarea mea, făcută în mod public, cu privire la întârzierile de cel puțin 2 ani privind punerea în funcțiune a noilor grupuri energetice pe gaz de la Turceni și Ișalnița (iunie 2026), a fost acceptată de către toți factorii decidenți.

Oamenii de bună credință care au colaborat cu mine în toată perioada de când am preluat mandatul în 09.02.2022 cunosc foarte bine eforturile pe care le-am depus, într-un context extrem de dificil, precum și faptul că de fiecare dată am încercat să identific și să materializez soluții optime în circumstanțe extrem de  nefavorabile pentru domeniul energetic național și în speță pentru activitatea CE Oltenia”, a postat Constantin Ștefan pe pagina sa de Facebook.

După aproximativ un an și opt luni, Constantin Ștefan a fost înlocuit de Marius Negru. Despre acesta din urmă se știe că a fost demis, alături de directorul CE Oltenia, Daniel Burlan,  după tragedia din cariera Jilț Sud. Negru a contestat decizia în instanță, procesul nu s-a terminat, dar el a fost deja „răsplătit” cu un post mult mai bun. Pe criterii politice!    

Vizualizări: 3,285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: