Ce este făinarea la castraveți și cum se previne!

O boală a plantelor de castraveți este făinarea, care se manifestă prin apariția pe frunze a unor pete mari, albe, care devin prăfoase odată cu formarea fructificațiilor ciupercii. Frunzele acoperite în întregime de ciupercă  capătă apoi o culoare închisă și se usucă și cad.

Cauzată de ciuperca Sphaerotheca fuliginea, făinarea afectează culturile de castraveți dar și de pepeni din câmp producând pagube importante asupra recoltelor.

Ciuperca acționează asupra tuturor părților aeriene ale plantei de castravete, dar mai ales asupra frunzelor și a vrejului, în orice fază de dezvoltare a acestora. Favorizată de condițiile de mediu tipice spațiilor protejate, făinarea la castraveți depreciază calitatea fructelor și diminuează producția, cu efecte economice dintre cele mai nefaste.

Făinarea la castraveți apare pe fondul vremii uscate, caracterizată de temperaturi cu valori de peste 20 de grade Celsius și de o umiditate atmosferică de peste 75%. Atunci când ciuperca întâlnește condiții favorabile dezvoltării, petele apar în număr foarte mare, de până la 120 pe o singură frunză.

Boala își face simțită prezența pe ambele părți ale frunzei, îndeosebi pe cea superioară, sub forma petelor albe, circulare sau de formă neregulată, cu aspect făinos și cu un diametru cuprins între 5 și 10 milimetri.

Extinderea petelor are loc odată cu evoluția bolii, iar pe parcursul acesteia, aspectul lor devine făinos, iar suprafața este acoperită cu conidoforii și conidiile ciupercii.

Țesuturile din jurul petelor se îngălbenesc, apoi capătă culoarea maronie, după care se usucă. 

Pentru a preveni făinarea asigura-te că plantele tale sunt amplasate la distanțe suficiente pentru a permite circulația aerului. Acest lucru ajută la reducerea umidității și a probabilității de apariție a făinării. 

Evită stropirea frunzelor în timpul udării. Apa rămasă pe frunze poate favoriza dezvoltarea făinării. Optează pentru udare la nivelul rădăcinii pentru a menține frunzele uscate.

Păstrează grădina curată și îndepărtează materialele vegetale căzute, deoarece acestea pot servi ca mediu propice pentru dezvoltarea făinării.

Galerie foto


Vizualizări: 8,706

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: