Care este „urgența zero” pentru CE Oltenia. „Dacă nu, punem cruce!”
Complexul Energetic Oltenia are nevoie de un împrumut mai mare față de anul trecut pentru a cumpăra certificatele de dioxid de carbon de care are nevoie ca să mai poată funcționa și după aprilie 2020. Anul trecut, compania a împrumutat de la bancă 500 de milioane de lei.
Sindicatele din cadrul companiei așteaptă cu sufletul de gură vești de la noul ministru al Energiei și de la noul Guvern. Producătorul de energie din Gorj are nevoie să-i fie aprobat Memorandumul prin care să ceară un nou împrumut, iar împrumutul să fie garantat de stat, la fel ca anul trecut. „Varianta împrumutului este inevitabilă. Este singura variantă. Trebuie să se rezolve mai repede și să se găsească varianta cât mai optimă pentru acest împrumut. S-a tergiversat cu acest mecanism de sprijin și am ajuns în situația în care nu-l avem nici pe acesta și nici Memorandumul pentru împrumut clarificat. Cred că este urgența zero în ceea ce privește această companie”, a explicat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Cum costul certificatelor de dioxid de carbon este mai mare față de anul trecut, compania va fi nevoită să ceară un împrumut mai mare de 500 de milioane de lei. „Neavând acești bani, după 30 aprilie, neavând cum să achiziționăm certificatele de carbon, cu o penalitate de peste un miliard de euro, putem pune cruce la tot ceea ce înseamnă minerit și energie pe lignit în Oltenia. Guvernul va garanta un alt împrumut pentru că nu are altă soluție. Nu se poate, în următorii ani, dispensa de acest producător de energie, de Complexul Energetic Oltenia. Să sperăm că se va aproba cât mai repede acest Memorandum și după aceea conducerea companiei să spună public despre ce este vorba. Va fi o sumă mult mai mare decât anul trecut pentru că a crescut prețul mediu al certificatelor. Nu s-au putut cumpăra atât de multe. A variat undeva între 22 și 26,5 euro”, a mai adăugat liderul FNME, la Gorj TV.