A fost realizată monografia oraşului Turceni
Cetăţenii din Turceni vor avea posibilitatea de aici înainte să afle cât mai multe despre oraşul în care locuiesc. Asta pentru că a fost realizată monografia oraşului Turceni. Lucrarea, care cuprinde câteva sute de pagini, a fost concepută de fostul dascăl Emil Gâlceavă, care este şi tatăl primarului oraşului. Cei care doresc să studieze documentul îl vor putea solicita la Biblioteca oraşului, acolo unde au fost distribuite câteva exemplare.
Prima monografie a oraşului Turceni a fost concepută de către fostul profesor de limba română Emil Gâlceavă. Preţ de aproape trei decenii s-a documentat pentru a întocmi acest document extrem de important pentru cetăţenii oraşului. Cartea cuprinde circa 500 de pagini, dar şi fotografii. „Este un studiu care se dorea a fi elaborat de mai multă vreme. Este un studiu complex asupra condiţiilor socio-economice, climaterice, politice, culturale şi care cuprinde alte puncte şi aspecte referitoare la oraşul Turceni de la începuturi şi până în prezent. Acest studiu are o deosebită importanţă pentru tot ce înseamnă oraşul Turceni, pornind de la tinerii de astăzi care trebuie să cunoască originile, să vadă primul punct de plecare al localităţii care este consemnat aici şi cum s-a ajuns la evoluţia de astăzi a oraşului, trecând prin stadiul de comună în care a fost pentru o îndelungă perioadă, vorbeşte despre satele componente aşa cum au existat ele prima dată, satul Gârbovu care era despărţit şi celelalte sate. Se insistă foarte mult pe perioadele de după război şi dezvoltarea socio-economică, crearea centrului urban, construcţia termocentralei şi alte puncte industriale”, a declarat Lucian Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al primăriei Turceni.
Pentru realizarea acestei lucrări, profesorul Emil Gâlceavă a cercetat zile întregi documente vechi la Arhivele Statului din Târgu Jiu, la mai multe puncte documentare din Craiova şi Bucureşti. De un real sprijin i-au fost şi colegii dascăli, dar şi locuitorii de la care s-a informat despre munca lor, obiceiuri, tradiţii, port, gospodării şi mod de trai, de-a lungul timpului.
Din această lucrare reise faptul că primele documente scrise care vorbesc despre existenţa localităţii datează din anul 1499. La acea vreme, localitatea nu se numea încă Turceni, iar stăpâne pe acele locuri erau trei familii boiereşti.
Cartea a fost tipărită în mai multe exemplare, o parte din acestea se găsesc şi la Biblioteca oraşului Turceni.