Pieţarii ameninţă că renunţă la comerţ din cauza noilor reguli
Comercianţii din pieţe vor avea nevoie de acte în plus pentru a-şi putea vinde marfa. Potrivit unui proiect adoptat recent de Camera Deputaţilor, care urmează să fie trimis la promulgare, certificatul de producător va fi înlocuit cu un atestat de producător şi un carnet de comercializare. În aceste condiţii, producătorii ameninţă că vor renunţa la comerţ.
Gorjenii nu îşi vor mai putea vinde produsele agricole pe tarabele din pieţe, târguri şi oboare dacă nu vor deţine atestatul de producător şi carnetul de comercializare. Atestatul de producător va fi cel care va arăta calitatea de producător agricol a unei persoane fizice şi va cuprinde numele şi prenumele persoanei în cauză, alături de denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv de efectivele de animale pe care aceasta le deţine. Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va fi documentul folosit de persoana fizică ce deţine atestatul de producător pentru a putea face comerţ cu ridicata sau cu amănuntul cu produselor agricole obţinute în ferma sau în gospodăria proprie. Ambele documente vor fi eliberate, la cerere, de către primăriile din ţară, în termen de cinci zile de la data solicitării, după efectuarea mai multor verificări. Atestatul va fi valabil un an de la eliberare şi va fi vizat semestrial la primărie, iar carnetul de comercializare se va elibera numai după verificarea atestatului de producător şi a existenţei produselor care vor fi vândute.
Marfă puţină, preţuri mici, legislaţie dură
Producătorii din Piaţa Centrală spun că vor renunţa la comerţ din cauza noilor reguli. „Este foarte rău că se schimbă legile în permanenţă. Noi şi aşa suntem vitregiţi de soartă din cauza mafiei din pieţe, din cauza bişniţarilor care vin cu fructe şi legume din afara ţării şi le vând mai ieftin decât noi. Pe lângă faptul că va trebui să facem alte hârtii, am înţeles că vor să ne şcolească. Eu sunt pensionară, am 30 de ani de contabilitate şi cum ar fi să merg acum la cursuri de comerţ. Muncim şi la bătrâneţe ca să ne ajutăm copiii şi nepoţii, dar nu se merită. Dacă guvernanţii o vor ţine în ritmul ăsta, noi vom pleca din pieţe şi vom lăsa mesele goale”, a declarat Maria Brujan, producător din Târgu Jiu.
Aceasta a mai precizat că banii încasaţi din vânzarea produselor agricole nu au acoperit nici măcar cheltuielile. „Anii trecuţi am mai făcut treabă, dar anul acesta deloc. Au fost ploi, iar plantele s-au îmbolnăvit. Nu se mai merită să muncim. Avem un solar, dar dacă ar fi să ne mai apucăm acum să mai facem unul, nu am mai investi bani în agricultură. Noi dăm varza cu 1.20 lei/kg, ardeii cu 2 lei/kg, iar ţelina cu 1 leu. Nu putem lăsa la preţuri pentru că am muncit ca să avem cu ce ieşi pe piaţă, însă vin bişniţarii cumpără ţelina din târgul en-gross şi le convine să dea 3 legături de ţelină cu 1 leu. Munca nu este plătită şi nu am scos nici măcar cheltuielile” a menţionat Maria Brujan.
Producătorii care îşi vând marfa în Piaţa Centrală trebuie să plătească o taxă de 5,6 lei/mp/zi, iar societăţile comerciale 7,10 lei/mp/zi. În momentul de faţă din cele aproximativ 200 de mese din Piaţa Centrală, circa 70 de mese sunt destinate producătorilor.
Primarii nu respectă legislaţia
Reprezentanţii Administraţiei Pieţei Centrale cred că noile reguli nu vor restricţiona accesul în pieţe. Asta pentru că primăriile eliberează cu prea mare uşurinţă certificatele de producător. „În ultimii anii s-a tot schimbat modalitatea de eliberare şi forma hârtiilor necesare pentru vânzarea în pieţe. Acum în loc de un certificat de producător oamenii vor veni cu mai multe carnete şi carneţele. La noi vin cu acte oficiale şi noi nu le putem contesta. Primăriile eliberează cu prea mare uşurinţă certificatele de producător, iar în toate certificatele sunt trecute toate produsele posibile şi imposibile”, a declarat Ion Năsărâmbă, şef sector Piaţa Centrală Târgu Jiu. Acesta crede că înfiinţarea Camerelor Agricole pe lângă primării ar avea efecte pozitive. „Cel mai bine ar fi să se înfiinţeze Camerele Agricole pe lângă primării pentru a se putea ţine o evidenţă corectă a producătorilor. Primarii sunt oameni politici, iar dacă refuză să elibereze certificat de producător unei persoane pierde voturile întregii familii. În plus, primăria pierde bani, taxa pe care oamenii o plătesc pentru eliberarea certificatului de producător. Primarii ar fi trebuit să respecte normele metodologice de eliberare a certificatelor de producător”, a menţionat Năsărâmbă.
AMENZI
Persoanele care vor încerca să vândă alte produse agricole pe baza carnetului de comercializare vor primi amenzi cuprinse între 7.500 de lei şi 15.000 de lei, în timp ce persoanele care vor încerca să comercializeze produse care nu provin din propria fermă, fără atestat şi fără carnet, vor fi sancţionate cu sume cuprinse între 15.000 de lei şi 22.500 de lei. Amenzi de până la 37.500 de lei vor fi date în cazul în care administratorii pieţelor nu vor aloca cel puţin 40% din spaţiile de vânzare producătorilor agricoli. Transportul necorespunzător al produselor ar putea fi sancţionat cu până la 2.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi cu până la 10.000 de lei, plus confiscarea produselor, pentru persoanele juridice.