Pensionarii, puşi să plătească medicamentele compensate din anii trecuţi

Sute de pensionari din judeţul Gorj s-au trezit că au de înapoiat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) sume de bani record după ce au beneficiat de compensarea de 90% la medicamente. Potrivit legii, pensionarii pot beneficia de această compensare numai dacă au o pensie mai mică de 740 lei şi nu înregistrează niciun alt venit. Cei mai mulţi pensionari au pierdut dreptul pentru că sunt acţionari la SIF sau au carduri la bănci, de unde au câştigat câţiva lei.

Sute de pensionari au luat cu asalt Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate după ce s-au trezit peste noapte că au pierdut dreptul de a beneficia de compensarea de 90% la medicamente. Potrivit preşedintelui CJAS Gorj, Daniel Bondoc, la noi în judeţ sunt 750 de astfel de cazuri. „Este vorba de pensionarii care au pensie mai mică de 740 lei, dar care au obţinut venituri din dividende, acţiuni sau chirii. Pentru a beneficia de această compensare de 90% la medicamente nu au voie să înregistreze niciun alt venit în afară de această pensie. Lor nu li se taie calitatea de asigurat, dar nu mai pot beneficia de această compensare decât dacă vând sau donează acţiunile respective”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Banii, imputaţi medicilor de familie

Responsabili pentru această situaţie sunt în mare parte medicii de familie care au eliberat aceste reţete fără a cere asiguratului o declaraţie pe proprie răspundere că acesta nu înregistrează alte venituri. Acum, medicii sunt buni de plată. „Unde nu sunt acele declaraţii pe proprie răspundere, banii se impută medicului de familie, o parte din bani s-au recuperat deja. Acolo unde sunt declaraţii, se impută persoanei care a beneficiat de reţetă, însă până în prezent nu s-a imputat nimănui. Nu am acţionat în instanţă, nu s-a făcut niciun demers, a rămas să ne înţelegem privind modalitatea de restituire”, a precizat Daniel Bondoc.

Interesant este faptul că cei mai mulţi pensionari habar nu aveau că sunt acţionari la aceste SIF-uri, pentru că nu au beneficiat niciodată de bani de pe urma acţiunilor. „M-am interesat la un broker de asigurări şi aşa am aflat că sunt acţionar la SIF Oltenia din 1994. Nu am ştiut absolut nimic, ei nu mi-au trimis niciodată vreun ban. De la broker am aflat că profitul acţiunilor mele acolo a fost de doi lei, dar că nu mi i-au trimis pentru că îi costa mai mult taxele poştale. Este bătaie de joc. Acum trebuie să umblu să le vând să scap de ele ca să pot să-mi iau medicamente”, a declarat Doina Paliţă din Ciuperceni. 

Vizualizări: 381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: