Ziua de 27 august în istorie. Am intrat în Primul Război Mondial

În 1916 România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

În 1943 a murit Constantin Prezan, mareşal român, coordinator al planului campaniei din 1917 – bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

În 1965 a fost înfiinţată Universitatea din Craiova.

Intrarea României în Primul Război Mondial

         Declanșarea Primului Război Mondial a găsit România într-o situație delicată. Era legată printr-un tratat defensiv de Tripla Alianță și, implicit, de Austro-Ungaria, țară care ocupa Transilvania și Bucovina, provincii locuite de români. De cealaltă parte, România ar fi fost nevoită să se alieze cu Rusia, dușmanul tradițional, țară care la rândul ei ocupa o veche provincie românească, respectiv Basarabia. Practic, România trebuia să aleagă la ce teritorii locuite de români renunță. In august 1916, România primește un ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei „acum ori niciodată”.

Regele Ferdinand însuşi a plătit scump această decizie. El a fost şters din casa de Hohenzollern şi a pierdut dreptul de a-şi mai folosi numele german. Aşa s-a născut, în toiul primului război mondial, dinastia de România.

         România și-a negociat cu mare atentie condițiile pentru intrarea în război de partea Aliaților. La loc de frunte printre condițiile negociate era garanția scrisă că România va primi Transilvania, Bucovina și Banatul pentru participarea la război.

Planul de campanie pentru anul 1916 definea obiectivul politic major al războiului ca fiind „realizarea idealului nostru național, adică întregirea neamului, prin eliberarea teritoriilor locuite de români, care se găsesc astăzi înglobate în monarhia austro‑ungară”.

Eliberarea teritoriului national s-a consființit astfel:

-       pe 27 martie 1918, Sfatul Țării din Basarabia a proclamat unirea cu România cu o majoritate a voturilor

-       pe 14 octombrie, reprezentanții populației din Bucovina a votat pentru unirea cu Vechiul Regat.

-       pe 1 decembrie același an, și reprezentanții românilor și sașilor din Transilvania au adoptat proclamația de la Alba Iulia de unire cu Regatul Român.

Vizualizări: 717

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: