Ziua de 24 August în istorie. Reformatorul învățământului și sistemului medical din România
În 79 vulcanul Vezuviu a erupt, acoperind cu lavă orașele Pompei, Herculaneum şi Stabiae.
În 1884 a încetat din viață Carol Davila, medic român de origine franceză, ctitor al învățământului medical românesc; (născut la 1828).
În 1949 a intrat în vigoare tratatul de alianță prin care este creat NATO.
Carol Davila – reformatorul învățământului și sistemului medical din România
Carlos Antonio Francesco D’Avila s-a născut în 1828 în Parma, Italia, a fost medic și farmacist român de origine franceză.
Studiază medicina la Paris, iar în 1853, imediat după ce și-a dat doctoratul, sosește în Țara Românească la cererea expresă a domnitorului Barbu Știrbei pentru organizarea serviciului medical românesc.
Carol Davila a avut 2 soții, prima i-a murit la un an dup căsătorie, în timpul nașterii unui copil. Ce-a de-a doua a fost Ana Racoviță, nepoata Goleștilor, cu care a avut si patru copii.
A construit, din aproape în aproape, un sistem medical pe care l-a implementat cu succes în serviciul sanitar militar și civil. Este numit la conducerea spitalului militar din București iar în 1855 înființează Școala de Mică Chirurgie de la Spitalul Creștin pe care numai în aproximativ 2 ani o transformă în Școala Națională de Medicină și Farmacie, iar mai apoi, în 1869, devine Facultatea de Medicină.
În același timp, Davila a pus bazele învățământului farmaceutic și cel veterinar, a fondat numeroase societăți și reviste de specialitate, a organizat conferințe medicale și a ținut prelegeri cu demonstrații experimentale la Sfântu Sava. A înființat împreună cu horticultorul austriac Ulrich Hoffmann, Grădina botanică din București și a introdus concursurile medicale și stagiile obligatorii în spitale. Din 1861 a create aziluri de orfani, primul fiind pentru fete, la scurt timp și de băieți.
Tot ideea lui a fost introducerea consultațiilor gratuite în spitale, pentru bolnavii săraci, a eradicate în diferite zone ale țării epidemii grave și tot el a pregătit serviciul de ambulanță și trenurile sanitare.
La 4 iunie 1864 s-au făcut primele demersuri pentru a-i acorda cetățenia, însă, procesul s-a definitivat patru ani mai târziu.
Deși venise doar pentru 3 ani, acesta s-a stins la 24 august 1884, în București ca cetățean al României.
Carol Davila, personalitate marcantă în domeniul medicinei, „figură nobilă de o distincţie atrăgătoare şi plină de înţelepciune”, creatorul serviciului medical şi farmaceutic românesc, introduce ţara noastră în circuitul medical european.